Petr Holec: Zabije Hamáček jednou ranou dvě ČSSD?

2. srpen 2020

Blíží se krajské volby, ve kterých ČSSD bojuje o přežití, a šéf strany Jan Hamáček se rozhodl k radikálnímu kroku.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

V součinnosti s vedením partaje zrušil volební kandidátku její ústecké krajské buňky a nadiktoval jí vlastní. A na ní na čtvrtém místě překvapivě figuruje i jméno Petra Bendy, který „sever“ kdysi jistil pro bývalého šéfa a premiéra ČSSD Jiřího Paroubka. Ten odsud kandidoval do sněmovny.

Čtěte také

Benda, který se z majitele diskoték kolem proslulé tepny neřesti E55 vypracoval v zámožného majitele mnoha nemovitostí, před lety šéfoval ústecké ČSSD nebývale dlouho a pevnou rukou. Jeho manažerská éra se nápadně překryla s érou divokých náborů černých duší i politického kmotrovství.

Skrytá identita

Hamáček nyní vysvětluje netradiční přepsání krajské kandidátky tím, že ústečtí sociální demokraté kandidovali pod jménem Lepší sever a na kandidátku radši místo dalších členů ČSSD přibrali i odpadlíky z pravicové ODS nebo TOP 09.

Čtěte také

Jenže to je nyní ve straně běžná praxe. I v ústecké ČSSD tak jen následovali své spolustraníky z jiných krajů a místo své vlastní strany kandidovali pod novým jménem. Stejně jako jinde se prostě báli stále toxičtější reputace vlastní partaje, která jde poslední roky od jedné volební porážky ke druhé.

Navíc je v tom jistá ironie. Jestli Hamáčkovi na kandidátce ČSSD vadí pravicoví odpadlíci, pak nemůže s vážnou tváří obhajovat Bendu. Ten totiž v posledních sněmovních volbách neúspěšně kandidoval za extrémně pravicovou DSSS Tomáše Vandase, kterou pro jistotu i sponzoroval.

Zoufalá řešení

Šéf ČSSD, kterému mezitím podobně překvapivě začal radit Paroubek, to odbyl tím, že Benda prostě jen „uklouzl“ a teď se napravil – to už ale zavání satirou. Jenže tím boj o sever v ČSSD zdaleka nekončí. Spíš naopak: Lepší sever, kam paradoxně patří i šéf ústecké krajské buňky ČSSD Miroslav Andrt, nakonec kandiduje i navzdory vedení ČSSD – ovšem jako nezávislé uskupení. Přes třicet členů ústecké ČSSD kvůli tomu pozastavilo členství ve straně.

Od Hamáčkova zákroku se navíc distancují i někteří vlivní sociální demokraté, včetně ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Podle něj Bendova kandidatura zpochybňuje „základní principy 140leté české sociální demokracie“, zatímco jiní straníci chtějí celou věc napadnout jako nedemokratickou. V kauze „Ústí“ nicméně nejde jen o Ústí.

Zrušení kandidátky Lepšího severu a návrat Paroubka s Bendou ve skutečnosti ukazuje zoufalství, kterému podléhá celá ČSSD.

Ze strany poslední dobou uteklo několik jejích bývalých hejtmanů i populárních tváří, zatímco jinde její současní hejtmani radši kandidují beze značky ČSSD v názvu, tak moc se sami těchto čtyř písmen děsí. A je tu ještě jedna věc: zákrok Lidového domu v Ústí nad Labem může stranu klidně vyvést ze zdejšího hejtmanství – tomu se v armádě říká přátelská palba do vlastních řad.

V kraji nyní v podstatě kandidují dvě ČSSD a obě kandidátky se určitě budou prát o podobné voliče. Na obou totiž figurují dlouhodobé kádry sociální demokracie. A vzhledem k posledním bídným volebním výsledkům i preferencím strany v kraji může být trpkým výsledkem i to, že se tady ČSSD i její odnož Lepší sever vzájemně politicky vymažou z kraje. Byla by to smrt vlastní rukou.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související