Petr Hartman: V kauze Staněk ČSSD opakovaně propadá z politického marketinku

1. srpen 2019

Není důležité, co se děje. Podstatné je, jakým způsobem se to prodá veřejnosti. Poměrně jednoduché pravidlo pomáhá Andreji Babišovi v zatím úspěšné politické kariéře.

Jak vypadá politický marketink v praxi, to názorně ukázalo nejnovější dění kolem Antonína Staňka. Ten skončil v ministerské funkci až dva měsíce od podání návrhu na jeho odvolání. Zároveň se premiérovi nepodařilo přesvědčit prezidenta, aby na jeho místo jmenoval Michala Šmardu. Nedá se to považovat za úspěch Andreje Babiše.

Petr Hartman: O vládních prázdninách se obejdeme bez ministrů

Končící ministr kultury Antonín Staněk

Vláda bude mít prázdniny, proto se ministerstvo kultury obejde bez řádného šéfa.

Svým způsobem banální výměna jednoho ministra se neúměrně vleče. Prázdné ministerské křeslo názorně vypovídá o ignorování ústavního pořádku této země.

Premiér se přitom hájí poněkud absurdním argumentem, že naplňuje koaliční smlouvu. To je sice správné, ale nemůže být nadřazena zákonům. Ty přitom předpokládají, že v čele ministerstva je ministr. Což o resortu kultury několik týdnů nebude možné tvrdit.

Andrej Babiš se nijak intenzivně nesnaží o to, aby ministr byl co nejdříve. Přesto se chová tak, že má situaci pod kontrolou, řeší ji a vlastně za krizi kolem ministerstva kultury vůbec nemůže. Názorně to demonstroval svojí přítomností na tiskové konferenci odcházejícího Antonína Staňka.

Co se ČSSD nikdy nenaučí

Na ní oznámil, kdo ho bude provizorně zastupovat. Přitom to není v kompetenci premiéra, ale ministra. Vypadalo to, že je tomu přesně naopak. Andrej Babiš neopomněl zdůraznit, že provizorní šéf ministerstva kultury má na něj mobil. V neposlední řadě se premiér před tiskovou konferencí zúčastnil porady vedení a na tiskové konferenci dával najevo, že má situaci pod kontrolou. 

Petr Holec: Vládní krize se vyjasňuje. Problém se Šmardou se nakonec možná vyřeší bez Šmardy

Michal Šmarda

Prezident Miloš Zeman zatím ještě neukázal, jak v půlce srpna vyřeší spor kolem nejmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy ministrem kultury, což nedávno v Lánech slíbil premiérovi Andreji Babišovi.

Zkrátka mediální obrázek může být následující. Sociální demokraté vyvolali krizi, kterou premiér musí řešit a daří se mu to. Není to sice úplně pravda, ale o ni v politice stejně nejde. Sociální demokraté to opakovaně ve vztahu k Andreji Babišovi nepochopili, nebo tomu neumějí čelit. Jinak by se dění kolem ministerstva kultury nemohlo vyvíjet takovým způsobem, že to poškozuje ČSSD.

Ta přitom chtěla vyměnit pouze jednoho ministra, na což má nárok. Byť to nedělala zrovna šikovně a dopouštěla se přitom chyb. Tou největší bylo věřit tomu, že Miloš Zeman vyjde sociální demokracii hladce vstříc. Další potom spoléhání na to, že ve sporu s prezidentem se Andrej Babiš postaví jednoznačně na její stranu.

Petr Hartman

Výměna ministra kultury nakonec sociálním demokratům nepřinese kladné body u voličů. Naopak svoji značku ještě více poškodí. Andrej Babiš z tohoto sporu nevychází jako silný premiér. Zároveň však pomocí politického marketinku dokáže minimalizovat případné škody. To se ČSSD nenaučila a patrně už nikdy nenaučí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio