Petr Hartman: Protesty zrušeny, odboráři a zemědělci nadále nespokojeni

22. květen 2024

Měli zamířit s traktory do Prahy, místo toho vyjedou maximálně na pole. Řeč je o protestní akci tuzemských zemědělců, která byla svolána na středu 22. května a nakonec byla zrušena.

Důvodem není dohoda s vládou, ale dění na Slovensku. Po atentátu na premiéra Roberta Fica hodlají rovněž zemědělci přispět ke zklidnění rozjitřené atmosféry v Česku a protestovat nebudou. Následují odboráře, kteří svoji akci už dříve odvolali.

Čtěte také

Místo dvou demonstrací během jednoho týdne namířených vůči vládě tak bude na chvíli relativní klid. Alespoň co se pohybu nespokojených občanů v ulicích týká. Zrušení protestů totiž neznamená, že by odboráři a zemědělci prosadili svou.

Názorným příkladem může být kabinetem navržená změna důchodového systému. Ta zamířila do sněmovny bez ohledu na nesouhlas odborářů a také opozice. Nedá se tvrdit, že kdyby odboráři v úterý 21. května protestovali, bylo by tomu jinak. Zároveň to neznamená, že by další diskuse s vládou úplně ztrácela smysl.

Většina společnosti se nepřipojuje

V průběhu projednávání příslušného zákona v dolní parlamentní komoře stále existuje prostor pro případné změny. Vzhledem k rozsahu dosavadních odborářských protestů není pravděpodobné, že by úpravy byly zásadní. Spíš se očekává, že budou jen drobné, nebo žádné. Pokud něco vládě může při prosazování změny důchodového systému komplikovat život, potom to jsou očekávané a rozsáhlé opoziční obstrukce ve sněmovně.

Čtěte také

Rovněž zemědělci nejsou s přístupem Fialova kabinetu spokojeni. Proto svůj protest pouze odložili. Pokud se nic nezmění, měli by s traktory zamířit do Prahy v úterý 4. června. Za tu dobu se rozjitřené emoce neuklidní. Rovněž není reálné, že by během pár dní vláda zásadně přehodnotila svůj postoj k tzv. zelené politice, nebo k rozsahu a zaměření dotací. Dramatické omezení administrativní zátěže, nebo lepší ochrana před dovozy ze zemí mimo Evropskou unii zase není výlučně v jejích rukách.

Je pochopitelné, že když odboráři a zemědělci zatím neprosadili svou, zkouší na vládu tlačit formou demonstrací. Byť například traktory v ulicích mohou lidem komplikovat život, nebyl dosud rozsah protestů takový, aby byl kabinet nucen ustoupit. Zkrátka většinu společnosti nechávají podobné akce v klidu. Proto se k nim masivně nepřipojuje.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

S nadsázkou by se dalo tvrdit, že odbory a zemědělci příliš nejitří atmosféru ve společnosti bez ohledu na to, zda se jejich akce skutečně konají. Zároveň jejich protesty dosud nevedly k ochromení života v zemi. Česká republika totiž nepatří ke státům, kde by vyhrocené odborářské akce měly tradici. Pro zklidnění situace ve společnosti by nebylo špatné, kdyby se na tom nic zásadního nezměnilo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.