Petr Hartman: Pavel není Zeman a BIS nejsou „čučkaři“

27. březen 2024

Bezpečnostní situace je v současné době nejvážnější od dob 2. světové války, prohlásil ředitel BIS Michal Koudelka. Nejde o překvapivé zjištění. K podobnému názoru může člověk dospět i bez zpráv tajných služeb.

Prezident Petr Pavel nezamířil do sídla BIS hlavně kvůli tomu, aby si takovýto popis současného světa vyslechl. Jeho návštěva měla především symbolický význam. 26 let trvalo, než se hlava státu vypravila do budovy této tajné služby na oficiální návštěvu.

Čtěte také

Neznamená to, že by BIS více než čtvrtstoletí s prezidenty nějakým způsobem nekomunikovala a nespolupracovala. Ať už v rámci zasedání bezpečnostní rady, nebo při jiných příležitostech. Ostatně hlava státu patří k adresátům tajných zpráv.

Právě shromažďování informací a s tím související aktivity BIS mohou výrazným způsobem přispívat ke snižování bezpečnostního rizika v této zemi. Tajná služba k tomu potřebuje jednak schopné vedení a kvalitní zaměstnance, jednak důvěru politiků. Pokud nejvyšší ústavní činitelé neberou její informace vážně a nevyužívají je, maří tím práci tajných služeb.

Vztahy na standardní úrovni

Názorným příkladem takovéhoto přístupu byl prezident Miloš Zeman. Ten se různým varováním de facto vysmíval. Příslušníky BIS tituloval jako „čučkaře“. Opakovaně odmítal jmenovat ředitele Michala Koudelku generálem. Zjištění o bezpečnostních hrozbách označoval za plácání. BIS vyzýval k zveřejnění seznamů nepřátelských špionů a podobně.

Čtěte také

Tím systematicky podrýval důvěru v tuto tajnou službu. Proto nemohla standardním způsobem fungovat jejich vzájemná spolupráce. Nelze vyloučit, že BIS musela zvažovat, jaké informace a v jaké podobě hlavě státu posílat.

Vzniklé napětí mohlo znepokojovat zahraniční tajné služby. Tím spíš, že byl všeobecně známý vstřícný postoj tehdejšího prezidenta k Rusku a k Číně. Tedy k zemím, před jejichž aktivitami BIS varovala a označovala je za vážné bezpečnostní riziko.

Miloš Zeman do vypršení svého mandátu nedokázal prosadit výměnu Michala Koudelky. Navzdory masivnímu tlaku si tato tajná služba dokázala zachovat nezávislost. Vzhledem k charakteru její práce nelze úplně objektivně změřit, nakolik posílila bezpečnost této země.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Velmi významnou roli například měla BIS při vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Jeho výsledky přispěly k výraznému oslabení ruské zpravodajské komunity operující na území České republiky.

Přesto vyhrocené vztahy s dnes už bývalým prezidentem jí komplikovaly život. Pro normální fungování BIS je proto přínosné, že Petr Pavel sídlo této služby navštívil. Vyjádřil tím důvěru v její práci a vrátil vzájemné vztahy na standardní úroveň. Což je v současné složité mezinárodní situaci velmi důležité.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio