Petr Fischer: Nový make-up ANO: jako ODS

16. červenec 2023

Opoziční ANO vede předvolební průzkumy posledních pět let, takže nikoho nepřekvapí, když jeho dominanci další pravidelně sbíraná čísla potvrdí. Podstatné jsou ale ve statistice trendy, a ty jsou dnes velmi hodné bližší pozornosti.

Čtěte také

Zatímco Babišovo hnutí mírně nabírá a blíží se ke hranici 35 procent, vládní koalice ztrácí. A protože lze jen stěží spoléhat na to, že v příštích volbách vydrží takové pětikoaliční spojení pohromadě a že milion hlasů nebude mít kvůli hranici pěti procent pro vstup do parlamentu opět ve Sněmovně žádné zastoupení, je na čase přemýšlet o tom, jak po příštích volbách sestavit smysluplnou vládu.

ANO to má vymyšlené poměrně dobře. Andrej Babiš jako lídr strany dělá otevřeně populistickou politiku a nahání ANO voliče ze všech koutů. Stínový premiér za ANO, Karel Havlíček, vystupuje uměřeně a nabízí laskavější tvář. Jeden křikloun, s velkým charismatem pro starší dámy a pány, druhý upovídaný analytický technokrat. Jeden zlý, druhý přece jen spíše hodný, s vcelku milou a lidově vystupující paní Alenou Schillerovou v zádech.

Jak hraje hru stínový premiér?

Havlíčkovo vystupování je v posledních týdnech dosti vstřícné vůči exekutivní moci, když souhlasí s prezidentem v zahraniční politice, pak podpoří premiéra ve vztahu k Ukrajině. Dokonce i některá opatření v jinak velmi problematickém vládním úsporném balíčku by Havlíček podpořil, zatímco Babiš hovoří o balíčku namířeném proti lidu, jen by ta opatření Havlíček dělal pomaleji a obezřetněji.

Čtěte také

Ani důchodová reforma není vyloučená, když je tak strašlivě potřeba. Stínový premiér za ANO evidentně zkoumá možnosti propojení s vládním lídrem z ODS, protože budoucí koalice s extrémně národoveckou stranou prostého politického podnikatele Tomia Okamury by byla ostudná nejen pro Havlíčka, ale i pro kejklíře se slovy Babiše.

Je třeba dobře slyšet, co Havlíček v poslední době zdůrazňuje, naposledy například v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Poslouchejte dobře: Jsme strana tržní; v centru je u nás svoboda jednotlivce, svobodný občan; jsme pro podnikatele a rozvoj obchodu; jsme liberálně-konzervativní.

Člověk nemusí mít doma staré volební materiály ODS z 90. let, aby poznal, že jsou to formulace jak vystřižené z původních občansko-demokratických ideových záměrů, které ODS prakticky nikdy nepřestala používat, jakkoliv s jejich naplňováním to bylo všelijaké.

Spojení, kde nebude stud?

Rétoricky se tedy ANO blíží ODS více, než se ve Sněmovně zdá. Jde zcela jistě o cílenou strategii, která má vytvořit dojem blízkosti, takže ji nebude třeba po volbách vůbec nutné hledat, neboť oběma politickým seskupením jde v programu principiálně o totéž a jejich koaliční spojení by tudíž bylo logické.

Čtěte také

Politika se dělá slovy, ale rozhodují v ní nakonec činy, tedy rozhodnutí vůle, která nemusí mít nutně nic společného s tím, co se říká. Ani Havlíčkovi nelze příliš věřit, že liberálně-konzervativní proměna ANO je vážně míněná, nikoli jen hraná epizoda v dějinách měňavkovitého hnutí ANO. Ale i měňavka je inteligentní, protože je velmi přizpůsobivý organismus, který chce slušně přežít.

Pro ANO to znamená spojit se po vítězných volbách s někým, za koho se nebude muset stydět, přičemž totéž platí o její vlastní tváři, za níž se nebude stydět potenciální koaliční partner.

Petr Fischer

Spojení ANO a ODS vypadá dnes jako šílenství, bez Babiše se už ten nově deklarovaný liberálně-konzervativní populismus nejeví tak nemožně, ba dokonce se zdá, že by se model „něco mezi Polskem, Itálii a Maďarskem“ mohl oběma seskupením docela líbit.

Pravda, námluvy ještě ani nezačaly, ale nevěsta se už předvádí a vystrojuje, a maluje výrazně jinou, příjemnější tvář. A odolat jí bude stále těžší a těžší…

Autor je komentátor časopisu Euro

autor: Petr Fischer
Spustit audio