Pekarová Adamová je nezpůsobilá pro vysokou funkci, kritizuje europoslanec Knotek věty o Orbánovi

13. leden 2022

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům.“ Věty facebookového příspěvku předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) vyvolaly bouřlivé reakce. „Bylo to selhání. Ukazuje se, že není způsobilá na vysokou ústavní funkci,“ soudí europoslanec Ondřej Knotek (ANO). „Způsobilá je. Řekla svůj politický názor, který má i nemalá část politiků a občanů v Česku, ale i v Bruselu,“ brání ji Knotkův kolega z europarlamentu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Pekarová Adamová ve facebookovém příspěvku kritizovala maďarského premiéra Viktora Orbána za populismus a vztahy s nedemokratickými režimy. V následném tweetu pak doplnila, že vyjádřením soucitu s kazašským prezidentem „de facto podpořil střelbu do tamních občanů“.

Podle Pospíšila byla formulace šéfky TOP 09 ostrá, ale přijatelná. „Obsahově se s tím ztotožňuji, myslím, že to není problém. Je to názor šéfky jedné z koaličních politických stran a předsedkyně Poslanecké sněmovny,“ opakuje.

Čtěte také

Knotek souhlasí, že má Pekarová Adamová právo vyjadřovat se k politické situaci spojenecké země, ale musí to být diplomatickým způsobem.

„To, co ale předvedla, a nejen v tomto příspěvku, ale i v jiných, je naprosto nepřátelská a zbytečná rétorika. Řekla, že jsme hnutí ANO a Babiše vlastně vyhnali. Ale to přece není pravda. Být nejsilnější stranou v republice a být v opozici neznamená, že jste ve vyhnanství. Poškodilo to Česko navenek a byl to velice špatný signál do společnosti. Jestli toto jsou signály, o kterých mluvil Premiér Petr Fiala (ODS), tak se máme skutečně na co těšit,“ dodává europoslanec hnutí ANO.

Můžeme se bavit o formě, ale myšlenka předsedkyně je správná, protože je to o ochraně lidského života, zdraví, svobody a demokracie.
Jiří Pospíšil

Tady se opomíjí to, na co předsedkyně sněmovny reagovala, upozorňuje Pospíšil. Připomíná, že maďarský lídr vyjadřoval soustrast a sounáležitost s vůdcem Kazachstánu, který nechal postřílet několik stovek lidí.

„Sám jsem to kritizoval na svém profilu, byť jinou formou. Markéta Pekarová Adamová byla překvapena z toho, že jeden z předsedů vlád členských zemí Evropské unie vyjadřuje soustrast lídrovi, kterého bychom měli veřejně odsoudit, pokud jsme 27 zemí, která vyznávají lidská práva, svobodu a demokracii. Můžeme se bavit o formě, ale princip, myšlenka předsedkyně je správná, protože je to o ochraně lidského života, zdraví, svobody a demokracie,“ upozorňuje.

Nejde o slovíčkaření

Knotek upozorňuje, že podobně jako Orbán vyjádřil soustrast nad ztrátami na životech v Kazachstánu také předseda Evropské rady Charles Michel. A toho Pekarová Adamová nekritizuje.

„Myslím, že obě sdělení měla podobný cíl, zklidnit situaci. Maďarsko má navíc historicky dlouhodobé vazby na tu zemi, je tam pravidelná komunikace. Pekarová Adamová to ale okamžitě otočila proti Orbánovi a vůbec se nezabývala tím, jaký to může mít dopad. Ani tím, že i na západ od nás z Belgie z Evropské rady přišlo velice podobné sdělení,“ míní.

Maďarsko má navíc historicky dlouhodobé vazby na tu zemi, je tam pravidelná komunikace.
Ondřej Knotek

Pospíšil ale připomíná, že v Kazachstánu bylo postříleno několik desítek, možná stovek lidí jen proto, že demonstrovali. Odpovědná je za to tamní vláda v čele s prezidentem Tokajevem.

Čtěte také

„A místo toho, aby premiér členského státu EU vyjádřil soustrast obětem a rodinám, které přišly o své blízké, a lidu, vyjádřil soustrast tomu, kdo je odpovědný za ten masakr. To není slovíčkaření. Mezi vrahem a obětí je rozdíl. Můžeme vést debatu o tom, jestli jedno či druhé slovo předsedkyně bylo ostřejší, nebo nebylo, ale ona reagovala ve svých vyjádřeních na tuto skutečnost. A to je správně. Ona nevyzývá jen tak ‚vyžeňte někde odněkud premiéra cizí země‘,“ naznačuje europoslanec za TOP 09.

Cíl je stejný

Knotek připomíná, že solidaritu, kterou vyjádřil Orbán, nekritizovala ani protiorbánovská opozice, ani nikdo z Evropské unie. Pekarová Adamová si podle něj z toho udělala sama téma.

Čtěte také

„Myslím si, že je namístě, aby se tím Evropský parlament a Evropská unie zabývaly. Nikdo nechce, aby se střílelo do demonstrantů. Všechna vyjádření od Borise Johnsona až po Orbána byť se samozřejmě lišila ve slovíčkách, směřovala k jediné věci – aby se celá situace uklidnila. Aby nevznikl nový konflikt, který by se mohl zdát základem další migrační vlny. Cíl je stejný, jen slova Pekarové Adamové byla naprosto zbytečná,“ opakuje.

Protože se jedná o Polsko, Maďarsko, tak problémy, které tam jsou, přehlížíme, nebo je neřešíme.
Jiří Pospíšil

Podle Pospíšila Česko zavírá oči nad tím, co se děje v Maďarsku nebo v Polsku z pohledu práva, právního státu, ochrany lidských práv a menšin.

„Mnoho politiků u nás se snaží vytvářet takový dojem falešné solidarity. Protože se jedná o Polsko, Maďarsko, tak problémy, které tam jsou, přehlížíme, nebo je neřešíme. Já to odmítám, je třeba to kritizovat. Hodnotím všechny země stejně a snažím se, aby určité principy platily všech zemích stejně – jako ochrana svobody, demokracie, lidských práv. A to, co se děje třeba s justicí v Polsku, se neděje v žádné jiné zemi Evropské unie,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Jsem pro V4, jsem pro to spolupracovat se všemi sousedy stejně, ale nezavírat oči nad nějakými lapsy jen proto, že země, která s námi sousedí, měla nějaké společné historické prožitky,“ dodává Pospíšil.

Vyjádření předsedkyně sněmovny podle Knotka mohou částečně oslabit vztahy se zeměmi V4. „Nicméně věřím a jsem zastánce toho, aby užší spolupráce V4 v některých oblastech pokračovala i nadále. Ta spolupráce bude důležitá a měla by být, nehledě na to, kdo v daných zemích v danou chvíli vládne,“ míní Knotek

Poslechněte si celou diskusi. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související