Pekarová Adamová: Aktivace článku 66 bude politické rozhodnutí, ale je třeba, aby na tom byla shoda

21. říjen 2021

O aktivaci článku 66 české Ústavy by mohly obě komory parlamentu hlasovat začátkem listopadu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není třeba spěchat. S tím nesouhlasí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je potřeba co nejdříve převzít zodpovědnost,“ říká. „Tento akt není automaticky vratný. Rozhodovat bychom měli na základě odborné a ne politické diskuze,“ oponuje poslanec Milan Feranec (ANO)

Podle zprávy lékařů není prezident Miloš Zeman momentálně schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Podle Babiše by ale měl dostat čas se léčit a jeho role z hlediska povolební situace nastane až někdy v prosinci.

Čtěte také

„Nevím, jak se situace změní za dva tři týdny. Může se změnit, ale k aktivaci bychom měli přistoupit v době, kdy to bude nezbytně nutné, když ten stav bude přetrvávat,“ dodává poslanec z mandátového a imunitního výboru.

Šéfka TOP 09 připomíná, že Senát bude o aktivaci článku 66 hlasovat pravděpodobně 5. listopadu.

„Na jednání předsedy Senátu a všech senátorských klubů s předsedy všech stran zastoupených ve sněmovně, včetně šéfa ANO Babiše, jsme se shodli, že je nutné, aby kroky šly ve velmi krátkém časovém horizontu za sebou, aby to bylo v řádu několika dnů, aby mohla co nejrychleji vzniknout nová vláda,“ doplnuje.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

V úvahu tak podle ní připadají termíny, které jsou až po ustavující schůzi sněmovny. „Opravdu chci vyvrátit, že by se o tom mělo rozhodovat hned 8. listopadu, ale mohlo k tomu dojít v horizontu několika dní po této schůzi,“ vysvětluje pravděpodobná příští šéfka sněmovny.

Politické rozhodnutí

Milan Feranec na fotografii ze září 2014

Feranec připouští, že nedokáže odhadnout, zda přijdou zásadní informace o zdravotním stavu prezidenta z vojenské nemocnice na začátku, či na konci listopadu, opakuje ale, že nesmí být ani stín pochybnosti, že je rozhodnutí o aktivaci článku 66 politické. „Netvrdím, že je, jen tam nesmí být. Nemůžeme takto dále rozdělovat společnost,“ dodává.

Jde ale o politické rozhodnutí, reaguje předsedkyně TOP 09.

Čtěte také

„Článek Ústavy aktivují senátoři a poslanci, což jsou všechno politické funkce, tak to prostě politické rozhodnutí je. Ale má být na základě dat a informací od ošetřujícího lékaře a jeho případného koncilia, tedy odborného. Ale nemůžeme si tady hrát na to, že to nerozhodují politici,“ vysvětluje.

Připomíná, že se předsedové parlamentních stan shodli, že si obě komory před předpokládaným rozhodnutím o převodu pravomocí prezidenta vyžádají z Ústřední vojenské nemocnice nový posudek, prognózu, zda je Miloš Zeman schopen vykonávat povinnosti hlavy státu.  

Koncentrace moci?

V případě aktivace článku 66 by pravomoci prezidenta přešly dočasně na předsedu či předsedkyni sněmovny a na premiéra, tedy s největší pravděpodobností na Markétu Pekarovou Adamovou a Petra Fialu (ODS). Oba jsou reprezentanti koalice Spolu stejně jako předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Čtěte také

„Právě proto je velmi důležité, aby při aktivaci článku 66 byla shoda i s opozičními stranami, aby i ony byly účastny pracovní skupiny, kterou chceme zřídit. To bohužel premiér Babiš na naší schůzce příliš neuvítal. Řekl, že by ji ani nezřizoval. Já to naopak ale považuji za důležité právě z toho důvodu, aby tyto pochybnosti mohly být rozptýleny,“ upozorňuje šéfka TOP 09.

Politici už jednali i o tom, jak článek 66 deaktivovat. Pro to bude stačit usnesení jedné z parlamentních komor.

Zažil jsem čtyři roky ve sněmovně a vím, že někdy se úplně jasné věci mohou změnit.
Milan Feranec

„Pak bych se rád zeptal, až to budeme projednávat, jakým způsobem bude nová koalice garantovat, že k tomu přistoupí. Nemám žádné podezření, ale mohou nastat různé debaty, jestli je třeba ten stav dostatečně zlepšený. Zažil jsem čtyři roky ve sněmovně a vím, že někdy se úplně jasné věci mohou změnit,“ upozorňuje poslanec.

Čtěte také

Pekarová Adamová připomíná, že právě proto také vzniká pracovní skupina s nominanty za všechny jednotlivé kluby ve sněmovně i v Senátu.

„Už jsme to řešili i s ústavními právníky a ten názor je takový, že předsedové komor se mohou setkáním s prezidentem a s ošetřujícím lékařem sami přesvědčit o tom, že je znovu schopen výkonu funkce. Určitě se nikdo nemusí obávat toho, že bychom si tady snad chtěli uzurpovat moc, která by nám nepříslušela ve chvíli, kdy by prezident funkci vykonávat mohl,“ naznačuje.

Poslechněte si celou diskusi. Ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.