Papež František: Teprve až uvidím, co Trump ve své funkci podnikne, utvořím si názor

Papež František vzhledem ke světovému dění varoval před populismem a izolací národů. Strach a obavy podle jeho slov vedou lidi k tomu, že si za své politické zástupce volí nejrůznější „spasitele“ a očekávají od nich, že jim navrátí ztracenou identitu. Podle papeže podobná společenská nálada panovala v roce 1933 v Německu, píše německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

V souvislosti s nástupem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa vyzývá papež k zamyšlení. Nikdo by se neměl nechat vylekat anebo se předčasně radovat z toho, co by se mohlo stát, řekl papež František pro španělský list El País. „Teprve až uvidím, co Trump ve své funkci podnikne, utvořím si názor,“ řekl papež v rozhovoru. Na otázku, jestli ho dosavadní Trumpovo chování neděsí, odpověděl, že je třeba vyčkat.

S kritikou populismu už ale papež František tak zdrženlivý není, pokračuje Frankfurter Allgemeine Zeitung. „V dobách krizí národy často tíhnou k nejrůznějším zachráncům. Ti prosazují izolaci za pomoci zdí a ostnatých drátů od těch, kteří by mohli ohrozit jejich vlastní identitu,“ řekl papež a pokračoval přirovnáním současné situace k Německu v roce 1933, kdy se země nacházela v hluboké krizi a hledala vlastní identitu. „Tehdy přišel charismatický vůdce a slíbil, že Němcům jejich identitu navrátí. Jenže nabídl identitu pokřivenou a všichni víme, jak to dopadlo,“ pokračoval papež.

Papež varoval před skrytým nebezpečím

Jako odstrašující příklad papež František uvedl nacistický režim 30. let v Německu. Adolf Hitler podle papeže nestrhl moc na sebe. „Byl zvolen svým národem a poté Německo zničil,“ řekl papež a doplnil, že právě toto skrývá nebezpečí. „Schopnost reálně posoudit situaci v dobách krizí nefunguje,“ myslí si papež. Proto je podle něj důležité v takových dobách vést dialog. „Každá země má právo kontrolovat své hranice. A to především země ohrožené terorismem a jinými hrozbami. Ale žádná země nemá právo upírat svým občanům možnost dialogu se svými sousedy,“ soudí papež František.

Zároveň vyzývá evropské státy, aby byly aktivnější v otázce integrace uprchlíků, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Papež vidí problém v tom, že pokud evropské státy nezačnou s integrací uprchlíků do společnosti, hrozí vznik dalších ghett podobných těm belgickým. V těch se pak podle papeže utvářejí radikální názory, které přejímají různí atentátníci.

Nervnost a utrpení

Na otázku týkající se papežových obav v rámci církve, se František vyjádřil v tom duchu, že církev si musí udržet blízkost k lidem. „Církev, která není blízká lidem, není církev. Je pouze dobrou nevládní organizací,“ myslí si papež. A v rozhovoru pro deník El País papež také okomentoval sociální nerovnost. Na pranýř postavil skutečnost, že 80 procent světového bohatství vlastní malá skupina lidí. „V centru světového hospodářství stojí bůh peněz,“ řekl papež.

Papež František v rozhovoru také znovu upozornil na utrpení uprchlíků, kteří musejí přežívat na plážích Středozemního moře nebo se v něm dokonce utopí. Zdůraznil, že jsme svědky tragédie a že není snadné posoudit, jestli v této věci děláme dost. „Každý dělá, co zmůže, nebo co chce. To je těžké posoudit. Ale to, že se Středozemní moře proměnilo v hřbitov, nás musí donutit k zamyšlení,“ řekl papež František.

Papež podle svých slov zatím neplánuje, že by se vzdal úřadu, ale zároveň takový krok nevyloučil. „Můj velký mistr Benedikt – předchozí papež - mě naučil, jak to chodí, kdybych cítil, že už dál nemůžu,“ řekl František. Jeden z komentátorů deníku El País si ale všiml, že papež František během rozhovoru působil optimisticky a byl dobře naladěný, uzavírá německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

autor: rer
Spustit audio