Papež František otevře vatikánské archivy z dob druhé světové války, aby očistil jméno Pia XII.

10. březen 2019

Papež František se tento týden odhodlal k bezprecedentnímu kroku – se slovy, že „církev se historie nebojí“, rozhodl, že Vatikán otevře archivy o papeži Piovi XII., jemuž Židé vyčítají, že za druhé světové války mlčel o holokaustu a otevřeně se proti němu nepostavil.

Jak si všímá agentura AP, archiv se má otevřít 2. března 2020.

Pius byl zvolen papežem 2. března 1939, šest měsíců před vypuknutím druhé světové války, a zemřel v říjnu 1958. Vatikán obvykle čeká 70 let od skončení pontifikátu, než dané archivy otevře.

V tomto případě byl však Svatý stolec pod velkým tlakem, aby dokumenty týkající se Pia XII. zpřístupnil dřív, dokud ještě žijí lidé, kteří přežili holokaust. Vatikánští archiváři začali dokumentaci k otevření připravovat už v roce 2006 na příkaz Františkova předchůdce Benedikta XVI.

Historici a židovské skupiny Pia XII. obviňují, že proti holokaustu veřejně nepromluvil a nevyzval katolickou církev, aby Židy před genocidou chránila, a naopak vybízel k jejich konverzi na katolickou víru. Vatikán se ho ale vždy zastával a tvrdil, že Pius zachraňoval životy pomocí zákulisní diplomacie. Tuto interpretaci podporuje i papež František.

Pius XI., papež mezi totalitami

Pius XI.

Když se někdy mluví o tom, jak složitě se katolická církev vyrovnávala s totalitami dvacátého století, padá často jméno papeže Pia XII. Trochu stranou zůstává jeho předchůdce Pius XI.

Piovo počínání projde pečlivým zkoumáním v rámci současné snahy o jeho kanonizaci, vysvětluje AP. Podle Františka církev věří, že Vatikán Pia ubrání i po prozkoumání archivů historiky. A vyjádřil přesvědčení, že odborné zhodnocení „Piův odkaz řádně ocení i s příslušnou kritikou“.

V pohledu nynějšího papeže Pius čelil „okamžikům vážných potíží a mučivých lidsky a křesťansky opatrných rozhodnutí, která se mohla jevit jako zdrženlivá“. Mělo by se prý však na ně nahlížet jako na pokusy „o udržení plamene humanitárních iniciativ skryté, avšak aktivní diplomacie v nejtemnějších a nejkrutějších dobách“.

Židovské skupiny, izraelské ministerstvo zahraničí i památník holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě Františkovo rozhodnutí otevřít Piův archiv uvítaly. Jad Vašem doufá, že jeho badatelé budou mít přístup ke všem relevantním dokumentům.

Spustit audio

Související