Padající hvězdy „na přání“? Není to sci-fi, ale blízká budoucnost

26. listopad 2019

To, co dřív dokázal pouze Superman nebo nějaká pohádková víla, bude už příští rok realita. Alespoň to slibuje japonská společnost Astro Live Experiences. První satelit se stovkami speciálních kuliček plánuje vyslat do vesmíru už tento týden. (Nejen) astronomům se to ale dvakrát nelíbí.

Satelit by měl obíhat ve výšce asi 350 kilometrů nad Zemí a ponese 400 speciálních kuliček. Nad zadaným místem pak kuličky vypustí a ty ve výšce 60–80 km začnou zářit. Oproti skutečným padajícím hvězdám mají svítit podstatně déle, údajně 3–10 vteřin. Takováto podívaná by měla být viditelná na území o průměru cca 200 kilometrů.

Astronomové ale se bouří a tvrdí, že „vesmírné ohňostroje“ jim budou kazit pozorování. S podobnou nevolí se už potýká projekt Starlink miliardáře Elona Muska, který má mít tisíce malých satelitů (pro plánovaný satelitní internet). Na oběžné dráze už jich má několik desítek, stejně tak jako stížností od odborníků.

Astronomové dokonce volají po zavedení nové mezinárodní legislativy, která zajistí nerušené pozorování noční oblohy. Dnes totiž nic podobného nemáme. Nejde přitom o nějaké vědecké kratochvíle, ale monitoring dění na obloze, který vědění lidstva už mnohokrát posunul.

Nemalé riziko?

Odborníci upozorňují i na riziko vzniku dalšího vesmírného smetí. Na této nízké oběžné dráze (350 km) ho už dnes obíhá obrovské množství, ale najdete tam i mezinárodní vesmírnou stanici nebo řadu telekomunikačních družic. Třeba včetně Starlinku, meteorologických družic a stále víc malých satelitů typu cube sat.

Čtěte také

Podle odborníka na vojenství Charlese Phillipse ale tady obíhá i nemálo špionážních satelitů. Jejich poloha není vždy přesně známá. Japonská firma si tak prý bude muset dávat obzvlášť velký pozor, aby je nepoškodila.

Kuličky, ze kterých vzniknou uměle padající hvězdy, jsou o průměru cca jednoho centimetru a jsou navržené tak, aby shořely vysoko v atmosféře. Neměly by nijak ohrozit lidi na Zemi nebo letadla.

Podle Japonců by tato podívaná měla nahradit tradiční ohňostroje a poprvé ji uvidíte už příští rok při zahájení olympijských her v Tokiu. Cena za padající hvězdy by prý měla být dokonce nižší, než stojí kdejaký velký ohňostroj.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.