Ota Nutz a Káva u Kische

6. říjen 2023

Při procházkách Prahou se autoři rozhlasového pořadu Kávy u Kische – Ota Nutz a Jiří Vejvoda rozhodovali, jak pojmenují svůj nový cyklus rozhovorů se vzácnými hosty. Vyhlédli si kavárnu v Celetné, pojmenovanou po legendárním novináři světové žurnalistiky Egonu Ervinu Kischovi. 

Od 13. ledna 1990 tak tehdejší stanice Československého rozhlasu Praha vysílala každou sobotu odpoledne tento výjimečný cyklus.

Čtěte také

Prvními hosty byli převážně novináři, jako například syndik československých novinářů a zástupce šéfredaktora Lidových novin Rudolf Zeman, Rudolf Křesťan, Antonín Jaroslav Liehm, dokumentarista a ústřední ředitel Československé televize Jindřich Fairaizl, autor Dálkového výslechu s Václavem Havlem Karel Hvížďala či Vladimír Kovářík.

Až později se portfolio hostů rozšířilo o osobnosti z politického, kulturního a diplomatického světa.

Kultivované a trefné glosy

V Archivu plus v tomto kontextu zavzpomínáme na Otu Nutze, který právem patří do rozhlasové galerie osobností, které se zasloužily o mimořádné pořady jako 3 x 60, Dveře dokořán, Všechny krásy světa nebo Hovory z Lán a především o populární cyklus Káva u Kische.

Čtěte také

Poslechněte si některé ukázky s osobnostmi z politické scény, se kterými Ota Nutz uměl ve společnosti svého kolegy Jiřího Vejvody přirozeně a kultivovaně a s trefnými glosami rozmlouvat. Během let si Káva u Kische, na který navázala Kavárna Bohemia, získala popularitu a renomé u posluchačů i hostů. Je neuvěřitelné, jak nadčasové byly a stále jsou rozpravy nad tématy, nad kterými se i dnes zamýšlíme.

Bohužel šňůru pořadů populárního cyklu, která se táhla 90. léty, přeťala smrt Oty Nutze. Jeho hlas díky archivu stále můžeme slyšet. Poctivý a vždy profesionálně připravený publicista, dokumentarista, rozhlasový a televizní reportér zemřel 6. prosince na Mikuláše v roce 2000 v Praze. 

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související