Osud má smysl pro humor, hlavně když si člověk umí dělat srandu sám ze sebe, uvažuje publicista Jaroslav Mareš

21. říjen 2021

Jaroslav V. Mareš vystudoval novinařinu a knihovnictví, získané schopnosti se mu podařilo spojit do profese televizního reportéra, který bádá na poli nejrůznějších historických záhad. „Nevím, jestli bych se měl stát nějakým suditelem toho, co je dobrá novinařina. Když jsem jeden z novinářů,“ říká.

A srovnává práci ve veřejnoprávních a soukromých médiích:

„Je to stejná práce provozovaná ve dvou úplně odlišných světech, za úplně odlišných podmínek. V obou světech se ta práce dá dělat dobře, kvalitně, ale i flákat a dělat lumpácky. S obojím i typy lidí jsem se setkal v obou typech médií, takže spíš tam jde o podmínky, tedy čím člověk může být ovlivňován.“ 

Měl štěstí

Jaroslav V. Mareš dělal jak v televizním zpravodajství, tak reportéra bádajícího na poli nejrůznějších historických záhad. Jeho videa v seriálech Tajemno a Tajemné podzemí na streamu.cz nebo Badatele.net na kanálu YouTube sledují stovky tisíc lidí. Zkoušel to ale i v Českém rozhlase Regina. 

„Kdysi dávno jsem to zkoušel i na Radiožurnálu a teď to dělám tehdy, když v regionu nemají stálou sílu, když přijde chřipková nebo jiná epidemie, jsou dovolené. Tak občas, abych trochu nezvlčel, protože komerční média úplně nedbají na hlasový projev a tady si člověk musí dávat pozor,“ popisuje. 

„Měl jsem to neuvěřitelné štěstí, že když přišel Josef Klíma na Primu, kde jsem pracoval ve zpravodajství, s tím, že nemá úplně plný stav a že lidé ze zpravodajství mohou ve svých volných dnech pro něj případně točit. Tak jsem to udělal. Postupně mi to tak nějak bobtnalo, až jsem zjistil, že historie a publicistika mě táhne víc než denní zpravodajství, které má své výhody a svůj adrenalin. A zjistil jsem, že to vůbec není nuda, že třeba vyrazit do archivů a přemýšlet co mě tam čeká, jestli tam skutečně najdu, nebo nenajdu důkaz, který potřebuji. Vždy to dopadne úplně jinak, protože osud má smysl pro humor. Takže je občas i legrace – tedy když si člověk umí dělat srandu sám ze sebe,“ dodává. 

Jaroslav Mareš, novinář

Jaroslav V. Mareš

Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na FSV UK a obor informační studia a knihovnictví na FF UK. V roce 2000 začínal postupně na několika pozicích v České televizi a následně prošel Novou i Primou. Působil také v Českém rozhlase. Dlouhodobě spolupracuje s Josefem Klímou. 14. února 2016 založil YouTube kanál a v době pandemie covidu-19 tam pravidelně přispívá nedělními tematickými on-line streamy. Pracuje na projektu Televize Seznam TaJeMno.

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiozáznamu, ptal se Vlastimil Ježek.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související