Ondřej Vaculík: Zločin a trest

9. listopad 2023

Pokud odvolací soud potvrdí Dominiku Ferimu, bývalému politikovi, trest odnětí svobody na tři roky ve vězení s ostrahou, pak by nástup trestu mohl vnímat i s jistou úlevou: ztratí se veřejnosti z očí. On je nepřehlédnutelnou postavou, a kam Feri vkročí, do tramvaje či do obchodu, budí pozornost – nyní s cejchem sexuálního násilníka.

Je to jakási klatba, v níž bude i mnohem déle, než je onen – jistě dobře uvážený – tříletý trest. Ve vězení se ovšem dostane do úplně jiného prostředí, než v jakém až posud žil. Bude ve společnosti, na kterou vůbec není zvyklý a asi si ji ani neumí představit.

Čtěte také

U mnohých spoluvězňů se setká s rasismem a zvýšenou nenávistí k němu, jako k té černé – a nemusím to doslovovat –, která nám tu przní naše bílé české holky. Dozorci budou muset být dosti bdělí, aby ho tam někdo nezmrzačil.

Na druhé straně ovšem Dominik Feri bude mít – a už je má – také své příznivce, ba jakýsi fan klub, jako měl dříve Kajínek. Už teď vím o ženách, ne úplně mladých, které s ním drží a říkají: A proč ty káči k němu do bytu lezly? Co čekaly? Za našich matek, když je nějaký muž zval domů na sbírku brouků nebo motýlů, tak věděly, o co jde, a nešly tam.

Jurodivá medializace

Také my jsme rozpoznaly, říkají ty dámy, když nás jen po krátké známosti nějaký mladý muž zval domů na poslech například „stounů“ z ohrané kultovní gramofonové desky. Věděly jsme své a bylo nám 17. Říkají ty dámy a diví se tvrdosti trestu.

Čtěte také

Ovšem i tyto argumenty soud asi správně vyhodnotil jako podružné, které se samotným znásilněním nijak nesouvisí. Smyslem trestu je polepšení člověka a ten by měl mít možnost vrátit se, jak se dříve říkalo, mezi normální pracující lid. Tak jako se mezi něj vrátí i člověk, jenž si odpykal trest za to, že v podnapilém stavu zavinil dopravní nehodu, při níž někoho zabil nebo zmrzačil.

A těch případů, jak víme z policejních hlášení, je bohužel velmi mnoho. I tito lidé, kteří nevinného člověka připravili o život, mají po odpykání trestu možnost stát před námi ve frontě u pokladny, aniž by se to rozkřiklo po celé samoobsluze.

Ondřej Vaculík

Ve Feriho případu na rozhodnutí soudní autority, které má být konečné, však navazuje ještě další, jakýsi lidový proces stanovení viny a odplaty. Řídí se náladami ve společnosti, za něž mohou sdělovací prostředky a zbytečná, až jurodivá medializace, jako by šlo o nějaký vědecký objev.

Je to smutný případ, a nikoli senzace. A my bychom o tom dopodrobna ani neměli vědět. A tím pádem ani já bych o tom nemluvil.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.