Ondřej Neff: Zachraňte mě

14. červen 2021

Minulý týden jsme si s Ljubou vyšetřili pár dní volna a udělali si výlet do západních Čech. Při zpáteční cestě jsme projížděli hezkým městečkem Úterý, leží zhruba na půl cesty mezi Karlovými Vary a Plzní. Uvidíte v něm pěkně opravené německé hrázděné domy, bude se vám líbit i náměstí s radnicí a kašnou. Pak mě trkla do očí hodně omšelá fasáda domu a na ní byl nápis: ZACHRAŇTE MĚ! A to je to, oč tu běží, zachraňte mě.

S tím pojmem „záchrana“ jsme se při několikadenním putováním v západním cípu republiky setkali několikrát. Tak například hrad Vildštejn v obci Skalná, opravdu jen kousek od Františkových Lázní.

Čtěte také

Se stavěním mám docela dost osobních zkušeností. Všechny jsou jen ty nejhorší. Dovedu tedy ocenit míru odvahy, jakou byste potřebovali, kdybyste na nějakou tu výzvu Zachraňte mě chtěli pozitivně odpovědět. Což o odvahu, to je někdy rodná sestra bláznovství. Pak musí nastoupit tvrdohlavé zabejčení, vytrvalost, nezlomná vůle.

Kousek od Štekrova mlýna, to je místo, kde jsme bydleli, taky moc hezky udržovaný, původně německý statek, je místo zvané U sedmi rybníků. Lokalitu najdete v lese blízko Vojtanova, ostatně taky blízko toho Vildštejna.

Efekt sněhové koule

Tam se ale do věci vložil operační program Životní prostředí, čili šly sem evropské peníze. Z původních zpustošených sedmi rybníků je teď pět, je to ukázka, jak má vypadat vstup člověka do přírodních procesů.

Čtěte také

Váhal jsem, jestli o tom mám vůbec veřejně mluvit. Kdyby se z toho měla stát turistická atrakce, Václavák s poházenými PET flaškami a plastovými pytlíky, to ať je to raději zase bahnisko zarostlé rákosím.

Ty zarostlé rybníky původně asi taky nějak němě křičely Zachraň mě. Čtu a slýchám, že do republiky přijdou další evropské peníze mimo jiné na podporu životního prostředí. Moc bych si přál, aby byly investované s takovým efektem, jako se to stalo tam v lese u Vojtanova.

Ještě jeden detail mě zaujal – když jsme tak zapřádali řeči s místními lidmi, ty zachráněné rybníky byly v povědomí. Vědělo se o nich. Mohlo by to fungovat jako efekt sněhové koule. Když bude takových projektů realizovaných víc, poroste zájem o životní prostředí. Lidé si ho začnou víc všímat. A to může přinést zase jen dobrý efekt.

Ondřej Neff

Nemyslím si, že se hned tak někdo pohrne do záchrany domu v městečku Úterý, nebo bude oživovat zarostlý rybník někde v lese. Ale stačilo by neházet PET flašky do křoví. A pytlíky z plastu, ty vůbec nepoužívat.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio