Ondřej Neff: Pitomci a politika

21. červen 2021

V politologickém žargonu je málo tak často používaných pojmů, jako je populismus. Dlouho jsem si myslel, že populista je politik, který se snaží zalíbit voličům a slibuje jim řešení snadná, a jak se brzy ukáže, nesplnitelná. Potíž je v tom, že tohle slibují všichni politici. Jsou to prodavači naděje: vám vnuknou naději a vy jim dáte hlas, tak to funguje.

Minulý týden jsem si tu v rádiu vyposlechl interview s rakouským politologem, specialistou na populismus Walterem Ötschem. Vysvětlil, že populističtí politici se snaží společnost rozdělit na lid a elity.

Čtěte také

Lid, to jsou voliči, a jejich zájmy hájí proti elitě populista. Elita jsou jiní politici, kteří hájí sebe a zájmy úzké společenské vrstvy. Takže je to jasné, Andrej Babiš (ANO) je populista se svým Čau lidi a právě tak je populista Miloš Zeman se svým nafukovacím člunem na rybníku, zatímco elity se válejí u baru někde v Biarritz.

Už jsem to tedy začal chápat, když tu jsem si všiml, že se politologický slovník rozrostl o další pojem. Narazil jsem na to taky minulý týden v komentáři Alexandra Mitrofanova. Nazval ho Tanečky kolem pitomce. Všímá si v něm primitivismu kampaně hnutí ANO, ale pozastavuje se nad tím, že alternativně chytré, jak hezky říká, oslovují i Piráti a stranou nestojí ani Spolu.

Smysl demokracie

Pozvedl jsem nad tím trochu obočí, ale budiž, řekl jsem si. Je to básnická licence a pojem alternativně chytrý se mi dokonce zalíbil. Ale pak o pitomcích v souvislosti s voliči opakovaně hovořil ve svém pravidelném podcastu Topolshow na serveru Info.cz expremiér Mirek Topolánek.

Čtěte také

Tedy politik z první politické ligy, momentálně v ústraní, ale definitivně se z politické první ligy odchází až do hrobu a k němu má očividně daleko. Voliči Andreje Babiše jsou tedy podle něho pitomci. Miloš Zeman byl zvolen v řádných volbách nadpoloviční většinou. Pitomcem je tedy každý druhý plus něco volič.

Už jsme slyšeli od politicky aktivních umělkyň, že právo volit by neměl mít každý. Dobře. Mám z toho zmatek v hlavě znovu. Když si tedy politik z první ligy myslí o polovině voličů, že jsou pitomci, jak je to tedy s tím dělením na lidi a na elity?

Ondřej Neff

Já pány Babiše a Zemana nevolil a dokonce jsem mockrát volil stranu pana Topolánka, ale věru by mě nenapadlo označovat za pitomce ty, kteří volili jinak. Myslím dokonce, že smysl demokracie je v tom, že respektujeme volbu toho druhého.

Ale možná že tomu nerozumím a že jsem tedy pitomec, třebaže jsem volil Topolánka.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio