Ondřej Konrád: Von der Leyenovou oslyšet, či neoslyšet?

29. červenec 2024

Vláda sice výběr osoby na post v EK neuspěchávala, ale málokdo věřil, že skutečně váhá mezi Jozefem Síkelou a Danuší Nerudovou. Natož, že by to mohl být někdo jiný než z tábora někdejší koalice pirstan, které byl post přislíben už při vzniku Fialova kabinetu.

Ve kterém za podstatně delší konec tahají díky volebnímu kroužkování z roku 2021 Starostové, kteří pak letos nedopadli eurovolbách sice podle svých ambiciózních představ, nicméně na rozdíl od Pirátů aspoň žádné křeslo neztratili.

Čtěte také

A jejich favorit Síkela splňuje sice nikde nepsané, ale vlastně vyžadované předpoklady, coby skoro tříletý ministr, v jeho případě s bonusem dlouhé nadnárodní kariéry vysokého bankovního manažera.

Což ho zřetelně před bývalou universitní rektorkou přece jen zvýhodňuje. Vláda tedy pominula jak pirátského nominanta Marcela Kolaju i s jeho zkušeností místopředsedy EP –mimochodem v květnových volbách neuspěl –, tak teprve se v politice rozhlížející Nerudovou.

Těžší váha...

Ale kdo si pamatoval, že Ursula von ver Leyenová klade důraz na genderovou paritu a chce mít na výběr z kandidátů mužského, ale i ženského tábora, nebyl překvapen jejím dopisem v tomto duchu, který krátce po oficiální nominaci Síkely do Strakovy akademie dorazil. Na který však vláda nemíní reflektovat a zůstane stát za svou jedinou volbou.

Čtěte také

A zřejmě doufá, že jí to projde, aniž by byl České republice jaksi v odvetě přiřknut nějaký méně zajímavý komisařský resort. Možná spoléhá na svůj poměrně dobrý zvuk v uších von der Leyenové, jak kvůli úspěšnému předsednictví Radě EU v druhé půli roku 2022, v jehož rámci zase Síkela vedl rokování jak na kontinentu řešit prudký vzrůst cen energetiky.

A kuloáry říkají, že si von der Leyenová s Petrem Fialou vysloveně rozumí i například skrze muniční iniciativu české vlády.

Jak je tomu doopravdy, uvidíme poměrně záhy a snad nedojde na cosi jako varování  ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, že možná není moudré oslyšet přání předsedkyně komise navrhnout ji komisařskou kandidátku. To ovšem nemá ve vnitřních unijních pravidlech žádnou oporu a jde čistě o cosi jako návyk von der Leyenové.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A že jej Fialův kabinet míní ignorovat, by se paradoxně mělo zamlouvat i opozici, podle níž bývá pětikoalice vůči Bruselu mnohdy nadbytečně vstřícná.

Ale chválit za to vládu Babiš nebo Okamura určitě nebudou. Jen se jí případně vysmějí,  jestli Síkelovi skutečně připadne nějaký méně významný resort.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio