Ondřej Konrád: Stagnace jedněch, comeback druhých a zrod třetích?

11. červen 2024

Dva a půl roku se zdálo, že se česká levice z knockoutu v podobě výpadku ze sněmovny ne a ne vzpamatovat. A o její historicky nejtradičnější položce, čili sociální demokracii, to platí nadále. Zisk necelých dvou procent v eurovolbách aspoň představuje finanční příspěvek od státu.

Strana trpí deficitem čerstvých výraznějších figur, jak doložila sázka na okoukaného Lubomíra Zaorálka, jakkoli při debatách ohnivě výřečného.

Čtěte také

A to přitom SOCDEM podle očekávání výrazněji nepoškodilo ani morálně problematické zvednutí odložené značky ČSSD subjektem, v jehož čele stojí Jiří Paroubek, který nedosáhl ani na ony peníze za hlasy. Aby mohli Šmardovi sociální demokraté pomýšlet na návrat, musí se stát zřejmě mnohé. A času moc není. 

Není levice jako levice

To komunisté se mohou cítit bezmála na koni. Nejenže předsedkyně Kateřina Konečná euromandát obhájila, ale hlavně jí vytvořená volební koalice Stačilo! přeskočila STAN, Piráty i SPD. Získala téměř deset procent a druhé křeslo pro Ondřeje Dostála za Spojené demokraty – sdružení nezávislých.

Čtěte také

Ale těžko říct, zda jde o počátek comebacku KSČM, neboť stigmatické slovo komunismus název koalice cudně skrýval. A pokud půjde do všeobecných voleb KSČM samostatně, může skončit jako minule.

Jak dalece si je toho Konečná vědoma a jestli riskne na podzim 2025 znovu koalici, která by ale tentokrát musela překonat přinejmenším osm procent (pokud půjde o spojení dvou subjektů, ve třech je to ošidných 11 procent), nemáme samozřejmě tušení. Nicméně KSČM, i když částečně schovaná, ukázala na rozdíl od SOCDEM vyšší životaschopnost.

Jablka a hrušky

Pomyslná třetí příčka Přísahy a Motoristů je nepochybně nejdiskutovanější událostí českých eurovoleb a na první pohled se může zdát, že na politickém nebi vzešla nová hvězda.

Čtěte také

Respektive staronová, neboť Přísaha Roberta Šlachty zůstala roku 2021 těsně před sněmovními branami. Ale onou hvězdou nesporně je lídr společné kandidátky Filip Turek z Motoristů, neboť především on vytáhl koalici nad deset procent, a jistě se bude snažit, aby na něj bylo i nadále vidět. Pro média je navíc kontroverzně přitažlivý.

A zřejmě jej, a vlastně i Stačilo!, podcenil Tomio Okamura, jehož SPD málem propadla. Přičemž Turek kráčí do evropského parlamentu s podobně protestní rétorikou, jenže na rozdíl od SPD nevolá po referendu na téma odchodu z EU a po opuštění NATO.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Označuje Motoristy za jakési retro klausovské ODS, ale zároveň hodlá zasednout vedle současných občanských demokratů ve stejné frakci. Takže jakkoli bývala Přísaha považována za latentního spojence hnutí ANO, Turek se k Andreji Babišovi zrovna nehlásí.

Pokud jde ovšem o budoucnost Přísahy s Motoristy, je to trochu podobné jako u Stačilo! a ze současného úspěchu automaticky ani zdaleka neplyne pevné usazení na čistě domácím hřišti. Už proto, že i v tomto případě zůstává překážka víceprocentní klauzule. Jinými slovy, evropská jablka nejsou sněmovními hruškami a sčítat se nedají.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio