Ondřej Konrád: Semín coby ohrožení vlády? To byste nevymysleli!

17. červen 2019

ČSSD už za sebou má pár bizarních momentů.

Lánský puč, Paroubkův „úspěch“ při pátém pokusu sestřelit Topolánkovu vládu, nebo někdejší bojkot vlastního prezidentského kandidáta Zemana.

Pozoruhodná je ale i aktuální situace. Kdy ve funkci ministra kultury vesele přetrvává Antonín Staněk. Ačkoliv ho po zbrklých zásazích ve dvou významných galeriích a rozhořčení kulturní veřejnosti přiměl šéf strany Hamáček podat demisi.

Tu ovšem ignoruje prezident. K němuž se ministr jednak vine, a Miloš Zeman nikdy nevynechá příležitost od plic namíchnout odpůrce. Jichž má v kulturní sféře nepřeberně.

Kandidát vzor 2019

Týdny plynou, za dveřmi přešlapují prázdniny, na Hradě už možná vytáhli ze skříně slavný nafukovací člun. Jak by potom měli mít čas zabývat se návrhem na Staňkovo odvolání, který na Hamáčkovu žádost podal premiér?

Semín: Křesťané jsou sice hříšní, ale ateisté nemají oporu pro morálku

Michal Semín (vpravo) a Petr Tomek

Podle studie mezinárodního týmu vědců považuje většina lidí na světě ateisty za méně morální než věřící, dokonce i včetně samotných ateistů. Výzkum se uskutečnil na vzorku vice než tří tisíců lidí na pěti kontinentech, jak v převážně sekulárních, tak nábožensky založených státech. Jaká je mravní integrita ateistů? „Málokdo zpochybní, že i ateisté konají dobré skutky,“ uznal v pořadu Pro a proti vydavatel časopisu Te Deum Michal Semín.

Prezident si viditelně míní dát zase jednou na čas. Tedy na úkor ČSSD. Jíž nezbývá než přihlížet. A utěšovat se, že mezitím vše přehlušily premiérův střet zájmů a demonstrace proti němu, ministryni Benešové a za nezávislost justice. Což se vše ale také týká Babišovy koaliční partnerky. A ČSSD nebude moci vládní angažmá do nekonečna hájit argumentem: „radši přece my, než Okamura, ne?“

A jelikož vyhrotit situaci kvůli případnému střetu zájmů půjde, až dorazí definitivní verze auditu Evropské komise, a to ještě chvíli potrvá, zatímco ČSSD by potřebovala slyšitelně bouchnout do stolu už teď, točí se aspoň na kandidátovi SPD do Rady ČTK Michalu Semínovi. Pravda, osobě značně kontroverzní. Předsedovi spolku Akce D.O.S.T., což mluví samo za sebe, podle mnohých mimochodem člověku antisemitského přesvědčení. A tak dále.

V normální společnosti takové postavy stojí stranou dění. Ale v České republice roku 2019 chybělo Semínovi při volbě v prvém kole k úspěchu jen pár hlasů. Hodně jich musel dostat od poslanců hnutí ANO.

Jak si kdo… tak si… 

Zda pod taktovkou šéfa klubu Faltýnka, který údajně s Okamurovým hnutím vychází už dlouho výborně, nebo šlo o výsledek nějakých jiných ujednání, či snad dokonce o výraz sympatií ke kandidátovi, známo není.

Ale víme, že vedení ČSSD hrozí – snad dokonce vážně – odchodem z koalice, pokud by ve druhém kole Semín uspěl. Jestli se zrovna na něm rozlomí vláda, bude to tedy maximum bizarnosti. Ale tak už to tu dneska holt chodí.

A pokud sociální demokraty jímají různé a značné obavy, včetně z počtu účastníků blížící se demonstrace na Letné, pro kterou bude Semín jistě vítaným vedlejším témátkem, chtělo by se říci: jak si kdo ustele… a tak dál. Podle všeho nekompetentní Staněk je jejich člověk, neměli ho na takový post vůbec instalovat.

Ondřej Konrád

A hlavně: nemuseli přece vůbec chodit do vládního holportu. S trestně stíhaným, neovladatelným a predátorským premiérem. S prezidentovým dechem za jedním ramenem. S ničím nepoučenými komunisty za druhým. S Okamurovými absurdními kandidáty. Jejichž tolerancí dává ANO najevo, že koaliční zadní vrátka zůstávají pootevřená.

I když po nynějším humbuku asi Babiš přikáže Semína nevolit. Nezáleží mu na něm ale ani co by se na nehet vešlo. A hlavně ovšem – právě před ním se rýsuje ta protivná Letná.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio