Ondřej Konrád: Prezidentova tajemná loajalita

18. říjen 2019

Před nedávnem řekl prezident, že se podle jeho informací Číňané stáhnou z fotbalové Slavie.

„Nejúspěšnější čínské investice v republice. Bohužel jedny z mála úspěšných, čehož lituji,“ dodal, což bylo nepřímé přiznání úplného krachu slibů z roku 2016 při nechvalně známé návštěvě prezidenta Si v Praze, kdy Miloš Zeman hovořil o čínských investicích ve výši 200 miliard korun.

Čtěte také

Ovšem proroctví odlivu čínských peněz z Edenu vyhlíželo spíš jako návod ke zlobě fotbalového národa vůči pražskému magistrátu. Ten totiž ohlásil úmysl odstoupit od sesterské smlouvy s Pekingem, sjednané předchozím vedením, když z ní druhá strana odmítá škrtnout pasáž o uznání jedné Číny.

Ta nečekala, od dohody ihned odstoupila a začala konat: například zrušila turné ansámblům vážné hudby, které mají Prahu v názvu. Když došlo na Pražákovo kvarteto, ctitelé absurdního humoru stříleli do vzduchu. A tak dále. A podle prezidenta bude součástí odvety také vycouvání ze Slavie.

My jsme Slavia, vy nejste nic!

Nakonec však čínské znaky na sešívaných dresech možná zůstanou. Tedy přimlouvá se za to právě český prezident, když krátce před nástupem na rekondiční pobyt v nemocnici zaslal svému protějšku soudruhu Si dopis, v němž, jak aspoň čteme na hradních stránkách, zdůraznil, že Česká republika, její vláda, plně respektuje politiku jedné Číny.

Čtěte také

A tak – to zas napsal šéfovi společnosti CITIC – by měla pokračovat podpora pro fotbalový klub SK Slavia Praha. A zpět: u čínského prezidenta se zas přimlouvá mimo jiné za „obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce“.

Těžko říci, zda to Si Ťin-pchingem pohne, když vidí, že jeho český kolega nepohne se svéhlavým pražským magistrátem. To, pokud to vůbec vnímá, možná nechápe, jelikož on doma pohne s čímkoli. Například vloni s ústavou, podle níž teď může setrvat ve funkci, jak dlouho bude chtít.   

Hluboké tajemství

Zbývá otázka, proč asi Zeman do Pekingu vůbec psal. Doposud se přece nezdálo, že by mu extra ležely na srdci existenční potíže souborů vážné hudby nebo budoucnost jednoho fotbalového klubu, navíc přímluvou za něj skandálně upřednostňovaného před ostatními.

Čtěte také

A na rozdíl od vypjatého momentu při návštěvě dalajlámy v říjnu roku 2016 se tentokrát k vyznání politiky jedné Číny přihlásil ze čtyřky nejvyšších ústavních činitelů pouze prezident.

Někoho napadne: možná aby Zeman Si Ťin-pchinga ujistil, že i když se v České republice například vede diskuse kolem pravděpodobného spojení firmy Huawei s čínskou armádou, i když kveruluje pražský magistrát a i když se dokonce předseda Senátu Kubera chystá na Tchaj-wan, což je vrchol!, pokud jde o něj, vše zůstává při starém. I kdyby antičínské trakaře padaly.

Ondřej Konrád

Jenže i pokud by to nakrásně bylo správné vysvětlení, pořád zůstane ve vzduchu otázka, proč má český prezident potřebu znovu deklarovat loajalitu vedení komunistické totalitní země, kterou navíc nějaké investice do Česka evidentně nezajímají. Záhada.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio