Oko za oko. Nový kolumbijský prezident slibuje revizi mírové smlouvy s FARC

18. červen 2018

Druhé kolo prezidentských voleb v Kolumbii vyhrál 41letý konzervativní právník Iván Duque, informuje agentura Bloomberg. Někdejší senátor získal 54 procent hlasů, zatímco jeho levicový soupeř Gustavo Petro jen 42 procent. Duqueho, který strávil polovinu života ve Washingtonu, teď čeká řada naléhavých problémů.

Patří k nim příliv hladovějících uprchlíků ze sousední Venezuely, rekordní produkce kokainu, jež kazí vztahy se Spojenými státy, nebo hrozba zhoršení ratingu země. Podle šéfredaktora časopisu Americas Quaterly Briana Wintera je Duque „do značné míry produkt Washingtonu a chtěl by být jako Emmanuel Macron – tedy mladý moderní politik využívající toho, že je technokrat“. Jenže Kolumbie není Francie, varuje novinář.

Venezuelané, běžte domů! Uprchlíky v Latinské Americe provází xenofobie

02843245.jpeg

Po celá desetiletí chudé státy Latinské Ameriky živily stereotyp, že Venezuelané se kvůli svému ropnému bohatství chovají povýšeně. Teď, když ze země prchají desítky tisíc lidí, chybí vůle jim pomáhat.

Duqueho soupeř Petro sice prohrál, ale automaticky získává křeslo v Senátu. Odtud povede opozici v zemi, která jako jediná z velkých států Latinské Ameriky nikdy neměla levicovou vládu.

Iván Duque v předvolební kampani sliboval, že zničí mírovou smlouvu, kterou s marxistickými povstalci z někdejších Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) uzavřel dosavadní prezident Juan Manuel Santos. Chce také zjednodušit daňový systém, ochránit fiskální stabilitu a pozvat do vlády více žen – mají tvořit až polovinu kabinetu.

Především chce však změnit mírovou smlouvu s rebely, protože s mnoha jejími body nesouhlasí. Adam Isacson, odborník z nevládního Washingtonského úřadu pro Latinskou Ameriku, je přesvědčený, že FARC zůstane dál v demobilizaci. Mírová dohoda však měla kromě ukončení války také zajistit, aby se konflikt neopakoval, a tato její část je teď mrtvá, dodal Isacson pro Bloomberg.

Příliš shovívavý mír

Prezidentské volby byly první od podpisu historické mírové smlouvy s povstalci z FARCu, doplňuje server americké stanice CNBC. Hlasování proto bylo považované za jakési referendum o této dohodě. Duque zvítězil i v prvním kole s 39 procenty, zatímco levicový Petro, bývalý partyzán a starosta Bogoty, získal 25 procent.

Prezidentské volby v Kolumbii se obešly bez násilí. Volili i členové FARC

První kolo prezidentských voleb v Kolumbii vyhrál právník a bývalý senátor Iván Duque

Obyvatelé Kolumbie v neděli odevzdali své hlasy v prvním kole prezidentského klání. Historicky první takové volby od ukončení vleklého ozbrojeného konfliktu mezi vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) jihoamerickou zemi přivádějí do nové éry.

Mírová smlouva mezi vládou a rebely připadá Duquemu příliš shovívavá vůči povstalcům. Už před volbami usiloval o dodatek, který by upravil amnestii udělenou současnou vládou. Petro naopak dohodu podporuje a pravděpodobně by na ní nic neměnil.

Potenciálním důsledkem úprav, které navrhuje Duque, by však mohla být mobilizace ještě většího množství členů FARCu – organizace se rozštěpila a její část, která s dohodou nesouhlasila, založila novou povstaleckou skupinu s názvem Spojené síly Tichomoří.

Rostoucí obavy z osudu smlouvy by tak mohly přimět další členy k nové rebelii. Už ke stávajícímu mírovému uspořádání se nepřipojilo až 500 členů FARCu. Pro Duqueho však nebude snadné dohodu změnit, protože ji chrání ústavní zákon. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, by mohlo být referendum.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vlevo) letos v červnu uzavřel dohodu s povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie

Další naléhavý problém země představuje sousední Venezuela. Do Kolumbie z ní přišel až jeden milion lidí, když se země pod vedením Nicoláse Madura v roce 2017 propadla do hluboké hospodářské krize. Duque v předvolební kampani razil heslo: „Nedopusťme, aby se z Kolumbie stala druhá Venezuela“. Podle politologů lze proto očekávat, že za Duqueho vlády zaujme Bogotá vůči Caracasu tvrdší postoj a podpoří americké sankce namířené proti venezuelskému ropnému průmyslu.

Vztahy obou zemí se tak patrně zhorší – kdyby však byl vyhrál Petro, přístup vůči sousedovi by byl mírnější. Mnoho Kolumbijců ale dobře ví, že Petro měl vazby na někdejšího socialistického venezuelského prezidenta Huga Cháveze, a báli se, že by Petrovo levicové prezidentství dovedlo Kolumbii do podobného stavu, v jakém je Venezuela, vysvětluje server CNBC.

Oko za oko

Britský Guardian připomíná, že půl století dlouhá válka FARCu proti vládě si vyžádala na 220 tisíc mrtvých a vyhnala z domovů asi sedm milionů lidí. Strůjce mírové dohody, prezident Santos, za ni dostal Nobelovu cenu míru. Kolumbijci ji však kvůli přílišné vstřícnosti vůči rebelům v roce 2016 odmítli v referendu. Vláda ji pak novelizovala a dala ratifikovat Kongresem, ale mnoho lidí ji chce dodnes zrevidovat – a i proto vyhrál Duque, který změny sliboval.

Politolog Pedro Piedrahita Bustamante z Medellínské univerzity zdůrazňuje, že „Kolumbijci jsou válce kulturně uvyklí a spravedlnost pro ně znamená oko za oko, zub za zub“. Mnoho jich však považuje Duqueho za loutku Santosova předchůdce Álvara Uribeho, který byl jeho učitelem a rádcem. Uribe opustil prezidentský úřad v roce 2010, ale zůstává vlivným politickým hráčem.

Uribeho prezidentství skončilo skandálem – když se ukázalo, že nechal sledovat opozici, novináře i členy Nejvyššího soudu, byla rozpuštěna státní zpravodajská služba. I jeho vojenské tažení proti povstalcům provázelo porušování lidských práv a byly také povražděny tisíce civilistů, jen aby se uměle nafoukla statistika bojů. Uribe se snažil zmařit několik vyšetřování svého podílu na masakrech a jeho odpůrci se nyní obávají, že za Duqueho vlády unikne spravedlnosti.

Profesor Steven Levitsky z Harvardovy univerzity se obává, že Kolumbie za Duqueho vedení sklouzne k autoritářství. Už za Uribeho byla země s lidskými právy na štíru a docházelo k pokusům o koncentraci moci a snahám porušovat občanské svobody, varuje politolog. Půjde tedy o to, zda se Iván Duque dokáže od svého mentora distancovat, uzavírá deník Guardian. 

autor: gzb
Spustit audio

Související