Odchodem bychom dali prezidentovi všanc tuto zemi i vládu, říká Povšík (ČSSD)

16. srpen 2019

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat Michala Šmardu (ČSSD) ministrem kultury, podle předsedy strany Jana Hamáčka ale na jeho nominaci sociální demokraté trvají. S prezidentem by prý měl situaci řešit premiér Andrej Babiš (ANO), který vzkázal, že se tím bude zabývat po návratu z dovolené.

Hamáček má pro svůj postoj podporu většiny krajských organizací strany. „Minimálně pro tuto chvíli ano,“ přidává se předseda středočeské organizace Robin Povšík.

Čtěte také

„Je potřeba neustále jednat, ale v nějaký moment musí dojít ke zlomu a buď sociální demokracie přijde s jinou alternativou, anebo se prezident umoudří a bude respektovat ústavu,“ doplňuje s tím, že třetí možností je výměna rezortů mezi ČSSD a ANO.

Prozatím chce ale Povšík dále jednat. „Určitě bychom neměli práskat dveřmi a odcházet z vlády, která je velmi úspěšná a dobře slouží této zemi,“ míní.

Povšík se domnívá, že odchodem z vlády by ČSSD předala moc do rukou neústavně se chovajícího prezidenta: „Byl by to Miloš Zeman, kdo na základě toho, že porušuje pravidla a ústavu, ještě zasáhne do fungování vlády víc než dosud. To by nebyla dobrá historická úloha ČSSD.“

Když ČSSD řekne, že odchází z vlády, protože se prezident chová neústavně, tak se tím neústavnost ještě víc prohloubí. Dali bychom Miloši Zemanovi kompletně všanc tuto zemi a vládu.
Robin Povšík

„Premiér by měl minimálně rétoricky trošku přitvrdit a důrazněji se postavit za svou jednoznačnou pravomoc. Ústava hovoří jasně a byl to Miloš Zeman, kdo ji v roce 1998 vyložil tak, že premiér má tuto pravomoc a prezident je v tomto ohledu trošku automatem na podpisy,“ zdůrazňuje Povšík.

Žaloby nic neřeší

„Prezident je svůj. Je to člověk svébytný a dlouhodobě naznačuje, že s tím má problém,“ konstatuje poslanec Jan Volný (ANO). Premiér podle něj dělal, co mohl, a místopředseda hnutí pochybuje i o tom, že by něco vyřešilo podání kompetenční žaloby na prezidenta. Celý proces by totiž mohl trvat i rok a výsledek prý není jistý.

Čtěte také

Podání kompetenční nebo ústavní žaloby na prezidenta kvůli hrubému porušení ústavy by podle Volného bylo jen přiléváním oleje do ohně a nevedlo by k řešení problému.

„Oblíbenost prezidenta stoupá a nejen naši voliči, ale i jiní na průřezu politickým spektrem mu dávají důvěru. Ti to tak dramaticky nevidí. Ale já si myslím, že to není dobrá situace a souhlasím s ČSSD, že je třeba to rychle řešit,“ připouští Volný.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související