Od té doby, co v Číně zmizel prezidentův poradce, jsme zavaleni prací, říká sinolog Hála z projektu Sinopsis

6. leden 2020

Sinolog Martin Hála je zakladatelem projektu Sinopsis, jehož posláním je ukazovat současnou tvář Číny a dění v zemi. Budoucnost komunistické velmoci vidí v prohlubování obchodně-technologického konfliktu mezi východní zemí a západním světem, především USA.

Situace v zemi, kde vládne totalitní režim, přináší prý prakticky permanentně nové kauzy.

Od té doby, co zmizel prezidentův poradce Jie Ťien-ming, jsme zavaleni prací. Jeho případ přitáhl velkou pozornost nejen v České republice, ale i v zahraničí, takže se teď na nás obracejí nejrůznější zahraniční média, think-tanky a podobně,“ říká Hála k aktuálnímu dění.

Čtěte také

Nejen tato, ale i další aféry týkající se snahy Číny zasahovat do domácí politiky, zvyšují, jak říká Hála, adrenalin v krvi jeho týmu Sinopsis, projektu Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia. Prozrazuje, že firma Home Credit, která má v Číně obchodní zájmy v miliardách korun, na ně podala předžalobní výzvu.

„Cítí se dotčeni jedním z našich článků, který je nicméně jen sumarizací a překladem článku z čínského tisku. Takže jsou trošku na špatné adrese,“ komentuje odborník.

Kellnerovy snahy

Podle Hálových slov se firma patřící miliardáři Petru Kellnerovi všelijak snaží vystrnadit Sinopsis z Karlovy Univerzity.

„Ještě nad rámec oné předžalobní výzvy posílají různé dopisy na univerzitu i na Filozofickou fakultu. Tam si na nás stěžují. Ovšem nakonec to pro nás mělo pozitivní dopad, protože obě instituce nám vyjádřily podporu, za což jsme rádi. Bezprostřední dopad je tedy výraz sympatií ze strany vedení univerzity. I sám rektor nás nakonec podpořil,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem, sinologem Martinem Hálou.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související