O mutaci lambda zatím nevíme, jak přesně bude reagovat na očkování, ani o kolik je infekčnější

18. červenec 2021

Peru v souvislosti s covidem-19 hlásí zdaleka nejvyšší počet úmrtí na hlavu. Na sto tisíc lidí jich zhruba 600 podlehlo této nemoci a souvisejícím obtížím. Britská imunoložka Tara Hurstová na akademickém zpravodajském neziskovém serveru The Conversation upozorňuje, že to je skoro dvakrát tolik obětí ve srovnání s Maďarskem, které je druhou nejhůře postiženou zemí světa. Dodejme, že hned za nimi následují Bosna a Hercegovina a Česko.

Důvodů, proč si Peru vede v pandemii tak zle, je hodně. Patří mezi ně špatně financovaný a nepřipravený zdravotnický systém s nedostatečným počtem lůžek, pomalé zavádění vakcín, omezené testování, ale i velká šedá ekonomika a přelidněné obytné domy. Peru ale navíc zasáhla varianta koronaviru, která od Světové zdravotnické organizace (WHO) získala název lambda.

Čtěte také

Poprvé ji vědci rozpoznali v hlavním městě Limě minulý rok v srpnu. Letos v dubnu už ji objevili v 97 procentech všech sekvenovaných vzorků v Peru. Podle zprávy WHO už byla rozpoznána ve zhruba 30 zemích, kde je mimo jiné spojována s rychlým komunitním přenosem.

V polovině června zařadila WHO lambdu mezi varianty, kterým věnuje zvláštní pozornost.

Sedm mutací na spike proteinu

Server Conversation připomíná, že lambda má řadu mutací. U nich se předpokládá nebo ví, že ovlivňují to, jak snadno se virus šíří, závažnost onemocnění i schopnosti překonávat imunitu získanou vakcínami nebo předchozí infekcí. Umějí také zmást diagnostické testy.

Čtěte také

Řada vědců má za to, že lambda vykazuje neobvyklou kombinaci mutací, kvůli kterým by mohla být infekčnější. Lambda má celkem sedm mutací na spike proteinu, který viru pomáhá proniknout do našich buněk. 

Tyto změny můžou usnadnit navázání na buňky a ztížit protilátkám zneškodnění koronaviru. Ale nezapomínejme, že imunitní systém má v repertoáru i další zbraně, které není tak jednoduché studovat. Klíčovou úlohu v tomto ohledu hrají takzvané T buňky a je možné, že ani neobvyklé mutace lambdě nebudou stačit na to, aby imunitě zcela unikla.

mRNA vakcíny by měly chránit

Jaké tedy máme důkazy o tom, že je tato varianta nebezpečnější než původní kmen viru? Ptá se autorka článku na serveru Conversation.

Ukazuje se, že takových důkazů je velmi málo. K dispozici je jen pár studií o lambdě, které ještě čekají na recenzi od dalších vědců předtím, než budou zveřejněny v odborných časopisech.

Čtěte také

Jedna z nich je od badatelů z Newyorské univerzity, kteří zkoumali, jak účinné jsou vakcíny od společnosti Pfizer a Moderna proti lambdě. Zjistili jistý pokles protilátek ve srovnání s původním koronavirem. Ale ne zas ta velký. Výzkumníci tak došli k závěru, že tyto mRNA vakcíny zřejmě člověka chrání i proti této variantě.

Badatelé z Chilské univerzity zkoumali účinnost vakcíny od společnosti Sinovac proti lambdě a také konstatují trojnásobné snížení neutralizujících protilátek ve srovnání s původním virem. Obě studie tak nasvědčují, že vakcíny jsou v případě lambdy do jisté míry účinné. To jsou slibné zprávy, protože navíc jde jen o jednu z imunitních odpovědí, které očkování vyvolává.

Tara Hurstová navíc na serveru připomíná, že podle dostupných dat také zatím v žádné zemi lambda nepřekonala variantu delta. Výzkum ale bude dál pokračovat. Zatím platí, že lambda nepatří mezi varianty koronaviru, které odborníky znepokojují nejvíc a to i přes hrozivou situaci v Peru.

Svět ve 20 minutách připravil Štěpán Sedláček.

Poslechněte si celý pořad. Dozvíte se o tom, proč stále mohou hrozit útoky od Islámského státu. Jak si Evropská komise představuje snižování emisí? Haiti se vzpamatovává z vraždy prezidenta. A WHO představila pravidla na úpravu lidského genomu.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio