Nutil z Manipulátoři.cz: Většinu falešných zpráv na internetu vytváří lidé sami, není to propaganda

27. listopad 2020

„Valnou většinu falešných zpráv na internetu si uživatelé vytvářejí sami svým nepochopením, zkratkovitým myšlením a světonázorem, který se nemusí zakládat na faktech,“ vysvětluje Davidu Šťáhlavskému v pořadu Hovory Petr Nutil, který stál za projektem Manipulátoři.cz. Ten se mimo jiné věnuje ověřování hoaxů na internetu.

„Teprve menší část falešných zpráv na internetu může vycházet z oficiálních propagandistických kruhů. A pak do toho, co web Manipulátoři.cz odhaluje, patří ještě všelijaká politická a byznysová lobby,“ přibližuje Nutil.

Čtěte také

Lidé z webu Manipulátoři.cz se snaží k jednotlivým zprávám dohledávat kontext, dodává Nutil: „Vždycky je tam nějaké interní kolečko, kterým zprávy propadávají. Snažíme se nevěnovat věcem hloupým a nesmyslným. Vypichujeme věci, které mají potenciál více uškodit. K nim hledáme relevantní oponující data a zdroje.“

„Valná část zpráv jsou překroucená fakta, události postavené do jiného světla nebo zcela vymyšlené věci. Pokud se nám podaří najít reálný kontext, víme, že tu zprávu můžeme označit za falešnou,“ vysvětluje.

Nutil ale z projektu nedávno odešel: „Vedl jsem ho pět let a teď jsem ho předal schopnějším zástupcům. Snažil jsem se udělat odkrok od každodenní práce na tisících a tisících falešných zpráv.“

Petr Nutil, spoluzakladatel webu Manipulátoři.cz

Petr Nutil

Petr Nutil je nezávislý žurnalista. Kromě demaskování falešných zpráv se ve svých textech pouští po stopách psychologických fenoménů, které v člověku umlčují rozum, probouzí zlo a iracionalitu. Dříve působil v Ekonomickém deníku či časopisu Faktor S, v současnosti publikuje v různých internetových médiích, v rámci mediálního vzdělávání spolupracuje s projektem Jeden svět na školách organizace Člověk v tísni.

Rád by alespoň malým dílem přispěl k popularizaci mediální gramotnosti a kritického myšlení.

O čem je Nutilova nová kniha Jak neztratit rozum v nerozumné době: O falešných představách, iluzích a předsudcích? Ptá se David Šťáhlavský.

autor: David Šťáhlavský
Spustit audio

Související