Nový ombudsman bude kádrovat, komu pomůže, tvrdí Stehlíková. Neví, o čem mluví, brání se Křeček

19. únor 2020

Právník Stanislav Křeček byl dnes jmenován ombudsmanem. Jeho volba v minulých týdnech rozdělila politickou i společenskou scénu. Největší spor je o to, zda a za jakých okolností má ombudsman hájit lidská práva. 

Nový veřejný ochránce práv Stanislav Křeček věří, že k ochraně lidských práv jeho úřad primárně sloužit sloužit nemá. Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (Liberálně ekologická strana) akcentuje právě lidskoprávní rozměr agendy.

Ochrana lidských práv

Džamila Stehlíková, bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny, současná místopředsedkyně Liberální ekologické strany

„Veřejný ochránce, který bude dnes jmenován, nechce chránit lidská práva. Opakovaně řekl, že se nebude zabývat diskriminací,“ kritizuje v pořadu Pro a proti Veroniky Sedláčkové Stehlíková.

Křeček je ale přesvědčen, že zákon jasně stanovuje ombudsmanovu agendu. „Evropská unie nás nabádá, abychom podle tzv. Pařížských principů zřídili národní lidskoprávní institut, který se bude zabývat hájením lidských práv.“

Máme vládní výbor a jiné instituce přímo zřízené na ochranu lidských práv a my to rozhodně nebudeme dublovat. To, že se o to Anna Šabatová pokoušela, je její iniciativa, ale já v tom pokračovat nebudu... Případy diskriminace tvoří ani ne 5 % případů. Přesto paní Šabatová vybavila toto oddělení největších počtem právníků, kteří na úřadě jsou... Nemají co vyřizovat, dělají si své průzkumy. Jde o tunelování našeho rozpočtu.
Stanislav Křeček

Stehlíková považuje ombudsmana za jednu z hlavních pojistek občana před zvůlí státu. Podle ní ale další lidskoprávní instituce byly v současné době již „rozprášeny“.

„Zmocněncem pro lidská práva je spolupracovnice komunistického justičního vraha Helena Válková. Komplot Zeman-Babiš postupně vytunelovává instituce, které mají chránit občana před diskriminací a nesprávným postupem úřadů,“ dodává psychiatrička.

Kádrování?

Čtěte také

Stehlíková zdůraznila význam morálních kvalit ombudsmana. „Ztělesňuje důvěru občanů v tento stát. Jakou agendu si zvolí a koho bude chránit, je jeho rozhodnutí. A pan Křeček opakovaně řekl, že bude kádrovat, komu pomůže a komu ne.“

Její názory Křeček odmítá s ohledem na její specializaci. „Paní Stehlíková nemá ponětí, o čem hovoří... Já ale za 30 let napsal stovky článků o lidských právech, jako advokát jsem jezdil po celé republice lidská práva hájit. Založil jsem jednu z největších neziskovek u nás na ochranu práva na obydlí.“

To rozdělování společnosti a nenávist, kterou přináší Stanislav Křeček z Hradu, který ho nominoval, jsme tu ještě neměli. Otakar Motejl vždy smiřoval konfliktní strany... Ombudsman nemůže být zlý člověk plný nenávisti, který chce postavit jednu polovinu společnosti proti druhé.
Džamila Stehlíková

„Mně se dostalo takové podpory u lidí, jako si žádný žádný politik v této zemi už dlouho nezažil,“ tvrdí právník. „Lidé mě zdraví na ulici, píšou mi tisíce dopisů a podporují mě, protože konečně se úřad bude věnovat tomu, co má, tedy ochraně lidí, a ne tomu, co si úřad přeje.“

Podporu má prý nový ombudsman i ve vlastním úřadě. „Šest let jsem tam pracoval jako zástupce a lidé mi vždy vyjadřovali veliké sympatie... Zaměstnanci úřadu věděli, že se tam děje něco, co není v pořádku,“ shrnuje Stanislav Křeček.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák

Související