Nový občanský zákoník: Za poškozené zdraví se budou nově platit miliony!

17. leden 2014

Lidé vysoudí vyšší odškodnění za újmu na zdraví. Kompenzace za velmi závažné poškození s trvalými následky se odhaduje i na deset milionů korun. Změny přináší nový občanský zákoník a připravovaná metodika Nejvyššího soudu. Na nová pravidla se už připravují také lékaři, pro které vyšší odškodnění znamená i dražší pojistné.

"Nečekejme, ale že se budou v Česku přiznávat astronomické částky, třeba jako v USA. Dosud byl vůbec problém vysoudit spravedlivé odškodnění. Jde spíše o částečné napravení stavu, aby lidé nedostávali směšné až urážlivé částky," varuje před přílišným optimismem expert na zdravotnické právo Mario Švehelka, který spolupracuje se svazem pacientů.

František Korbel si nemyslí, že kvůli vyšším odškodněním se budou pacienti více soudit. Metodika by podle něj měla působit spíše preventivně. "Měla by omezovat nejistotu ve společnosti a umožňovat dobrovolnou náhradu, to znamená dosažení dohody mezi škůdcem a poškozeným. Na druhou stranu je evidentní, že tam, kde k dohodě nedoje, tak poškozený nebude mít jinou možnost než se obrátit na soud, ale tak to bylo i v minulosti," upozorňuje.


Změna po 12 letech

Původně to bylo jednoduché vyšetření kvůli bolestem hlavy. Pro ženu ze Sokolovska se ale stalo osudným. Když jí lékař před deseti lety vstříkl kontrastní látku do těla, upadla do kómatu a následně ochrnula. Soud jí vypočítal odškodné osmnáct milionů korun. Podobně vysoké částky by v budoucnu nemusely být výjimkou. A to díky novému občanskému zákoníku, který ruší vyhlášku, podle níž bylo základní odškodnění zpravidla nízké.

"Hlavní změna, kterou přináší nový občanský zákoník, je určitě ve zrušení paušálních tabulek ministerstva zdravotnictví, které až do konce minulého roku stanovovaly konkrétní částky za nějaký výčet konkrétních poškození zdraví. Ale je třeba říci, že tabulky byly v mnoha případech velice nízké a nedokázaly plně nahradit způsobenou škodu na zdraví," potvrzuje právník a spoluautor občanského zákoníku František Korbel.


Zaostřeno na občanský zákoník – analyzujeme hlavní změny, které platí od roku 2014.

"Toto zrušení tabulek je pro pacienty výhodnější, protože to fakticky byla vyhláška ministerstva zdravotnictví z roku 2001, která je zastaralá a nereflektovala 12 let společenský vývoj," říká právník Mario Švehelka, který se specializuje na zdravotnické právo a spolupracuje se svazem pacientů. Podle něj soudy ustoupí od dosavadní praxe, kdy s vědomím nedostatečnosti odškodnění častěji přikračovaly k násobnému navýšení dosavadní základní částky.


Nově doporučení výše odškodnění

Aby soudy bez vyhlášky ale nepostupovaly příliš rozdílně, Nejvyšší soud vypracoval speciální metodiku, která bude pro soudce určitým vodítkem. "Metodika nemůže mít formu nějakého právního předpisu. Ale zároveň říká v důvodové zprávě, že nic nebrání tomu, aby si soudy vytvořily nějaká vlastní pravidla, vodítka, zejména také proto, že stejné nebo obdobné případy mají být také rozhodovány obdobně," vysvětluje Petr Vojtek z Nejvyššího soudu.

"Ta metodika se týká dvou částí: bolesti a sníženého společenského uplatnění, což jsou dva samostatné nároky. Bolest jsou bolestivé stavy, nově se tam asi nastaví hodnota toho bodu, ta by se měla zvyšovat a měla by se pohybovat někde kolem 250 korun za jeden bod oproti dosavadním 120," dodává Vojtek. Podle experta na zdravotnické právo Maria Švehelky toto navýšení pouze koresponduje s nárůstem průměrné mzdy za poslední desetiletí. "To není skokové navýšení, je to jen o něco málo více, než je mzdové navýšení od roku 2001, kdy byla vyhláška přijata."

Pro odškodnění za trvalé následky a snížené společenské uplatnění se právníci inspirovali klasifikací Světové zdravotnické organizace. "Tohle všechno je tam vydefinováno na jednotlivé položky. A k těm se nepřiřazují body, ale buď stupně nebo procenta omezení nebo postižení. Tak lze vypočíst výsledné procento, nakolik ten člověk je vyřazen ze života," doplňuje Vojtek. Základní částka sto procent by mohla být deset milionů korun. Je možné, že se vyšplhá i na dvojnásobek, pokud půjde o mladého člověka, který měl ještě život před sebou.

Čtěte také


Pojištěnci zaplaťte náklady

Dnešní statisícové kompenzace by tak mohly vzrůst až na miliony korun. Na to už se připravují také lékaři."To povede ke zdražení pojistek na odpovědnost. My v současnosti jednáme s pojišťovnou o cenách pojistného, ale také o tom, aby neexistovaly takzvané pojistné výluky," říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle nějby se ale také měly zvýšit platby za péči a úhrady od zdravotních pojišťoven, aby se zohlednily vyšší náklady lékařů. "Pokud bude zdražení pojistného, tak by se to zákonitě mělo na druhé straně objevit ve zvýšení cen zdravotní péče, ve zvýšení úhrad od zdravotních pojišťoven," dodává Milan Kubek.

autor: pbe
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.