Nová legislativa o veřejných kulturních institucích? Těšíme se na víceleté financování, tvrdí ředitel jednoho z nich

18. listopad 2023

Víc peněz, víc možností odkud je čerpat a větší transparentnost v hospodaření divadel, muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. To by měl řešit zákon o veřejných kulturních institucích, který po letech slibů konečně předložilo ministerstvo kultury.

Zákon, který vznikl přímo z iniciativy Asociace profesionálních divadel, se připravuje už od roku 2016. Až letos se ale dostal do mezirezortního připomínkového řízení. Vzniká hlavně proto, že chod příspěvkových organizací nespadá pod žádný konkrétní zákon, jejich fungování je jen stručně upravené v takzvaných rozpočtových pravidlech, popisuje právnička Markéta Štěpáníková. 

Čtěte také

„Není tam nic, co by řešilo, co to mají příspěvkové organizace dělat, k čemu mají sloužit. Není tam vůbec rozpracovaná ani manažerská struktura. Důvod, proč je to tak stručné, je, že příspěvková organizace byla myšlena jako provizorium, něco co se brzy nahradí nějakou novou formou, ale dodnes se nic nezměnilo,“ říká. 

Výhoda nové formy veřejných kulturních institucí, spočívá hlavně ve financování z více zdrojů. Doteď čerpaly instituce peníze převážně od zřizovatelů, kterými jsou obce, nově by to mohl být i kraj. 

Další výhodou je i víceleté financování, což zmiňuje i ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser:

Čtěte také

„V tuto chvíli a jako jedna z největších institucí v Česku, nevíme, jaké budou rozpočtové možnosti Národního divadla v příštím roce. Od nás se očekává špičkový výkon nebo to, že budeme pracovat s nejlepšími umělci. My to musíme ale plánovat na dva nebo tři roky dopředu. Věděli bychom, s čím můžeme hospodařit a třeba si i vytvářet rezervy na horší časy.“ 

To, co může vyhovovat divadlům, ale nemusí být přínosné pro jiné instituce. Například některá muzea a galerie se obávají, že změna na veřejnou kulturní instituci, by ohrozila jejich sbírky.  Proti jsou také zástupci odborů. Vadí jim, že se o vzniku i znění zákona nedozvěděli včas, nebo třeba to, že se na financování kulturních institucí pravděpodobně nebude podílet stát.

Co přesně to bude znamenat v praxi? Téma pro Elišku Mádrovou.

Spustit audio

Související