New York Times: Republikáni by měli přestat ignorovat Trumpovy prohřešky. V jejich vlastním zájmu

Republikánští zákonodárci by měli přestat předstírat, že existují hranice, které si prezident Spojených států nedovolí překročit. Vybízí k tomu redakční úvodník deníku New York Times.

Podle editorialu doposud členové Kongresu zvolení za Republikánskou stranu strkali hlavu do písku a předstírali, že nevidí žádné chyby stávajícího nájemníka Bílého domu. Ignorovali prý Trumpovy lži, podkopávání demokratických norem a principů vlády i útoky na vládní instituce.

Američtí demokraté si nedokáží poradit s Trumpem. Jeho znovuzvolení nestojí nic v cestě

Donald Trump

Ronald Reagan si v osmdesátých letech vysloužil přezdívku „teflonový prezident“. Řada skandálů a zmatků, provázející jeho prezidentství, totiž snadno sklouzávala po jeho popularitě. Je Donald Trump odlitý ze stejného materiálu?

Vzhledem k vývoji posledních dnů je však v pohledu listu zřejmé, že tato praxe není udržitelná. Přelomem se stala především výpověď dlouholetého Trumpova právníka Michaela Cohena, který za prezidenta údajně v minulosti žehlil nejeden problém.

Cohenovo svědectví před federálními vyšetřovateli v analýze newyorských Timesů implikuje, že Donald Trump byl zapletený do nelegálních aktivit. Jeho právník vlastně přiznal, že ho jeho šéf nasměroval k nezákonnému využití příspěvků na prezidentskou kampaň. Posloužily jako zdroj peněz k zaplacení mlčení dvou žen, které s Trumpem kdysi měly mít poměr.

Za další důkaz neudržitelnosti mlčení republikánských zákonodárců deník spatřuje výsledek soudního procesu s Paulem Manafortem. Bývalého šéfa Trumpovy prezidentské kampaně federální porota usvědčila z bankovních a daňových podvodů.

Pochvala za mlčení

Novinářskou kritiku vyvolává především to, jak na výrok o vině reagoval samotný prezident. Jedná se prý o přístup hodný spíše mafiánského bosse než garanta vlády práva. Trump totiž na sociálních sítích zkritizoval svého bývalého právníka Cohena, a naopak pochválil Manaforta.

Čtěte takéTrump se zastal svého bývalého šéfa prezidentské kampaně, právníka Cohena obvinil ze lži

V příspěvku na Twitteru napsal, že „chová velký respekt ke statečnému muži, který se odmítl nechat zlomit výměnou za dohodu s vyšetřovateli“. Americký prezident tedy v podstatě vyjádřil pochvalu člověku usvědčenému ze zločinu za to, že odmítl spolupracovat s justicí v zájmu dalšího odhalení nezákonných aktivit.

Editorial svou kritiku zaměřuje i do řad republikánských zákonodárců. Mnozí z nich se ohledně nejnovějšího dění všemožně snaží vyhnout jakékoliv veřejné reakci nebo jasnému prohlášení.

Nepříjemné otázky na Cohenovu vinu odrazil i šéf republikánské většiny v Senátu John Cornyn. Vzkázal, že „mu nejsou známé jiné skutečnosti než ty, že údajné provinění nemá nic společného s vyšetřováním vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb“.

Další významný republikán, předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, zase prohlásil, že „potřebuje víc informací“. Většina jeho kolegů se pak rozhodla raději mlčet.

Kdo se postaví Trumpovi?

New York Times postoj republikánských kongresmanů důkladně rozebírají. „Pomiňme závazky a povinnosti, které zákonodárci mají k americké ústavě. Pojďme se nad jejich mlčením zamyslet z pohledu jejich vlastního zájmu,“ píší noviny. Z takového úhlu pohledu si však prý chování republikánů nezadá s „masochismem, ne-li čirým šílenstvím“.

Čtěte takéTrump dementoval, že by Cohena navedl k tomu, aby uplatil jeho údajné milenky. Prý o ničem nevěděl

Deník soudí, že když budou tito legislativci k prezidentovým „stále se kupícím“ prohřeškům mlčet, zadělávají si na další problémy. Donald Trump si totiž jejich přístup zřejmě vyloží jako signál, že může pokračovat ve svém dosavadním chování. Jde přitom o člověka, který je evidentně zrozený ke zkoušení hranic, za které až může zajít.

K zastavení Trumpova pokušení jednat v duchu jeho nejhorších pohnutek ale republikáni nemusejí na šéfa Bílého domu přímo útočit. Podle listu bude úplně stačit, když „budou dělat svou práci a přestanou se zbaběle schovávat“.

Pro začátek by tedy například mohli umožnit Kongresu přijmout zákon na ochranu pozice zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Legislativa by měla zajistit, že bude moci nerušeně pokračovat ve zkoumání vměšování Ruska do amerických vnitropolitických záležitostí.

Pokrytectví republikánů

Americký Kongres by s republikánskou pomocí měl také začít vyšetřovat porušení pravidel financování volební kampaně, radí komentář. Ostatně právník Cohen se k takovému činu stejně přiznal, když připustil, že za mlčení bývalých Trumpových milenek platil z fondů určených na volby.

Provinění proti finančním regulím přitom v minulosti republikány nenechávalo chladnými. Roku 1996 je rozezlil údajný pokus čínské vlády ovlivnit v Americe předvolební kampaň. Pokud zahájili vyšetřování v obou komorách Kongresu tenkrát, mohou to udělat i nyní.

Americké noviny komentář uzavírají pochvalou nezávislosti a efektivity amerického soudního a právního systému ve vztahu k Trumpovým aférám. Je prý načase, aby stejně efektivně začali konat také republikánští zákonodárci.

„Čím déle jejich nečinnost bude trvat, tím větší bude hrozba, že Donald Trump pod vlivem vzteku nebo paniky stáhne americkou demokracii do propasti,“ uvádí redakce deníku New York Times.

Spustit audio