Neškodná přírodní látka? Úplná pitomost. I odvar z třezalky může odbourávat účinky léků, upozorňuje Konvalinka

17. září 2023

Není léku, který by neměl vedlejších účinků. Vědci se je snaží popisovat stejně dobře jako účinky záměrné. Ty neočekávané ovšem nemusí být vždy negativní a třeba přírodní látky nemusí být vždy pozitivní. „Například třezalka zrychluje odbourávání některých látek v organismu, takže pokud třeba berete pravidelně některé léky, dáte si na ně odvar z této byliny, tak přestanou fungovat,“ upozorňuje biochemik Jan Konvalinka.

Jedním z prvních uměle vyráběných léků byl aspirin a moderní medicína ho používá více než sto let. Jeho historie je ale daleko starší. „Celá řada kultur používala vrbovou kůru jako lék proti bolesti a horečce,“ vysvětluje Jan Konvalinka, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky.

Čtěte také

Nehledě na popularitu se ani tomuto léku nevyhnuly vedlejší účinky, které byly dokonce značně silné. „Aktivní složka salicylát způsobuje žaludeční vředy a celou řadu potíží,“ upřesňuje expert. Vědcům se ale na konci minulého století podařilo najít řešení.

Využili k němu jednoduchou chemickou reakci, pomocí které získají ze salicylátu stejnou účinnou látku, ale s daleko mírnějšími nechtěnými důsledky.

Razantní regulace výzkumu léčiv a jejich uvedení na trh přišla ale s jiným lékem. V 50. letech 20. století byla objevena látka thalidomid. Kvůli své účinnosti se stala rozšířeným prostředkem proti ranním nevolnostem.

Čtěte také

„Masově ho používaly ženy v těhotenství. Pak se bohužel ukázalo, že vede k malformacím novorozených dětí,“ popisuje Konvalinka.

Za dobu neregulovaného používání se tak narodily desetitisíce dětí s poškozenými končetinami. Některé je neměly vůbec.

Následně byl thalidomid zakázaný. „Plyne z toho zajímavé poučení. Od té doby se látky ověřují mnohem pečlivěji a prochází preklinickými testy na zvířatech,“ dodává biochemik.

Nečekaný objev viagry

Vedlejší účinky ale nemusí být jenom negativní. Na konci 80. let skupina britských vědců zkoumala nově syntetizovanou látku, o které se domnívaly, že by mohla pomáhat s ischemickou chorobou srdeční.

„Ukázalo se, že pacienti, zejména pánové nad 50 let, kteří lék testovali, nebyli příliš ochotní vracet přebytečné pilulky. Všimla si toho jedna zdravotní sestra, které vysvětlili, že má zajímavé vedlejší účinky,“ popisuje Konvalinka.

Čtěte také

Šlo totiž o lék viagra, který se od té doby používá na léčbu erektilní dysfunkce.

Vedlejší účinky tak mohou vypadat všelijak. Pro Jana Konvalinku je ale důležité zdůraznit, že se netýkají jenom synteticky vytvořených látek. „Reklamní slogan: ‚stoprocentně přírodní čili neškodná látka‘ je úplná pitomost!“

„Klasický příklad je tak nevinná věc, jako odvar z třezalky, kterou mnoho lidí pije před spaním na uklidnění,“ dává příklad biochemik a vysvětluje:

„Ona ale zrychluje odbourávání některých látek v organismu, takže pokud třeba berete pravidelně některé léky, dáte si na ně odvar z třezalky, tak přestanou fungovat.“

Konvalinka proto radí, aby lidé konzultovali s lékárníky i tyto nenápadné zvyklosti, které ale mohou mít neblahé důsledky.

Poslechněte si celé Leonardo Plus. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , fos
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.