Nepodceňujme malé tlouštíky, říká o setkání Kim Čong-una s Trumpem analytik Pojar

27. únor 2019

Ve vietnamské Hanoji se historicky poprvé scházejí americký prezident a vůdce Severní Koreje. Spekuluje se, že Donald Trump a Kim Čong-un by se mohli dohodnout na ukončení válečného stavu na Korejském poloostrově a pokročit v jednání o jaderném ozbrojení Severní Koreje. Komu prospěje toto ostře sledované setkání?

Čtěte takéTrump a Kim si po osmi měsících potřásli rukama. Na summitu jednají zejména o denuklearizaci

„Setkání je v zásadě dobré. Severní Korea je děsivý režim... Když to nešlo po zlém, Donald Trump se to pokouší změnit jinak. Nevím, jestli to vyjde, ale držím mu palce,“ uvedl v pořadu Pro a proti prorektor soukromé vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Jaderné zbraně mají jasný vydírací potenciál. „A Severní Korea je tradičně velkým vyděračem...  Problém je i vývoz jaderných a raketových technologií. Koneckonců kdyby Izrael nevybombardoval severokorejský reaktor ve výstavbě v Sýrii, asi bychom se divili, jak by tamní válka vypadala.“

Kim je asi blázen, takže nevíme, co mu přeskočí v hlavě poté, co se obejme s Donaldem Trumpem, třeba něco pozitivního. Legitimizovat brutální diktátory je problém, ale zkusilo se ledacos, nic nefungovalo, takže to Trump zkouší po svém... Nepodceňoval bych malé tlouštíky a jejich snahu vejít do dějin pozitivně, jinak než jejich rodiče a prarodiče.
Tomáš Pojar

Expert nevěří, že se podaří Severní Koreu zcela jaderně odzbrojit. „Ale to, že by si Kimův režim rozmyslel vývoz jaderných technologií po světě, to možné je... To sice lidem v zemi nepomůže, ale k celkové stabilitě ve světě ano.“

„Vyděračská taktika Kimova režimu funguje... Když hrozí nebo je hladomor, Severní Korea začne hrozit zbraněmi, vyvážet své technologie ven a zároveň prosit o humanitární a finanční pomoc. Tu svět většinou poskytne, protože to je bezpečnější,“ upozornil Tomáš Pojar.

Kim Čong-un a Trump se od sebe moc neliší

„Jednání by byla dobrá, kdyby je nevedl Donald Trump. Ten už dřív prokázal, že taková jednání není schopen vést a výsledky jsou zpravidla kontraproduktivní,“ zhodnotil spisovatel a vedoucí zahraniční rubriky Deníku Referendum František Kalenda.

Podle něj tím, že dává Trump Kim Čong-unovi možnost takových jednání, ho legitimizuje na světové scéně. „To může posílit jaderné ambice dalších států. Příkladem může být Írán: tamní jestřábové teď vidí, že kdyby jaderné zbraně měli, jednalo by se s nimi jinak.“

Stejně tak dobře nevíme, co přeskočí v hlavě Donaldu Trumpovi, který se od Kim Čong-una tolik neliší… Není to tak, že by se tato politika ještě nikdy nezkusila, ale je pravda, že se zatím žádný americký prezident nezkusil dobrat dohody tím, že začne diktátora veřejně oslavovat a mluvit o něm v superlativech. Ale potenciál je tady víceméně vyčerpaný.
František Kalenda

Novinář si nemyslí, že by jednání změnila charakter severokorejského režimu a jeho spojence. „Teoreticky by mohlo pomoci zmírnění sankcí, takže by Severní Korea získala jiné zdroje financování. Ale Čína bude stejně jejím nejdůležitějším obchodním a bezpečnostním partnerem.“

„Problémem je, že Donald Trump sankce nevyužívá efektivně. Od doby sbližování Kimova režimu s USA ztratila Čína veškerou motivaci dodržovat sankce, takže běžně probíhají obchodní styky. Čína nestojí o zmírnění sankcí ze strany USA, protože by ztratila možnost mluvit do severokorejských záležitostí," shrnul František Kalenda.

autoři: Veronika Sedláčková , oci

Související