Návrh rozpočtu je nebezpečný pro budoucnost, kritizuje Skopeček (ODS)

6. prosinec 2018

Poslanci začali projednávat rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem ve výši 40 miliard korun. Zatímco vláda vyzdvihuje zvyšování důchodů, platů a investic, Národní rozpočtová rada varuje, že veřejné finance nejsou dlouhodobě udržitelné.

Nejdeme řeckou cestou, ale musíme zabránit černému scénáři, varuje Hindls z Národní rozpočtové rady

Richard Hindls

České veřejné finance nejsou i přes očekávaný růst ekonomiky a daňových příjmů dlouhodobě udržitelné. Tvrdí to zpráva Národní rozpočtové rady. Podle ní by do roku 2068 při současném nastavení výdajů a stárnutí populace mohl veřejný dluh vzrůst až na 230 procent HDP. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil takovou predikci za neseriózní.

„Je to rozpočet špatný a pro budoucnost naší země nebezpečný. V době už několikaletého hospodářského růstu a velmi nízké nezaměstnanosti vláda dál zadlužuje budoucí generace,“ kritizuje poslanec Jan Skopeček (ODS).

Vadí mu, že vláda na příjmové straně rozpočtu počítá se 150 miliardami navíc, které vytáhne z kapes daňových poplatníků. „I na výdajové straně je enormní nárůst, takže se zvýší přerozdělování a vzroste moc státu nad občany,“ dodává.

Rozpočet neřeší dlouhodobé problémy veřejných financí. Vláda není schopna řešit penzijní ani zdravotní systém v souvislosti se stárnutím populace.
Jan Skopeček

Fakt, že rozpočty v minulých letech končily lépe, než se očekávalo, Skopeček vysvětluje tím, že vláda nedokázala plnit své investiční plány. „Kdyby vláda ušetřila na provozu státu, tak bych byl za nižší schodek rád. Ale pokud je to na úkor naplánovaných investic, je to pro rozvoj země špatně,“ upozorňuje.

Podle občanských demokratů by se 40 miliard dalo ušetřit na dotacích pro soukromé subjekty, které navíc křiví trh, a také v provozních výdajích ministerstev. Ušetřené prostředky ODS navrhuje převést do kapitoly obsluhy státního dluhu.

Co je populistické?

„Rozpočet zohledňuje priority vládní koalice. Schodek nás nijak netěší, ale jak bychom mohli dosáhnout vyrovnaného rozpočtu? Buď snížíme výdaje a důchody zvýšíme jen o 47 korun jako kdysi, anebo zvýšíme daně, což ANO určitě nechce,“ reaguje poslanec Milan Feranec (ANO).

Na Skopečkovu námitku, že vláda ponechala v platnosti mimořádné daně z dob ekonomické krize (solidární přirážka a vyšší DPH), Feranec oponuje, že daňové sazby vláda nezvyšuje, ale dochází ke zlepšení výběru daní.

Rozpočet je přesný součet nepřesných čísel. Jsou tam tisíce proměnných včetně výběru daní a realita může být jiná. Doufám, že bude o něco lepší.
Milan Feranec

Pokud jde o rozpočtové úpravy, které navrhuje ODS, Feranec odmítá například rušení slev na jízdné ve výši 6 miliard korun: „Je to programová a politická priorita. Myslíme, že slevy fungují a určitě je nechceme rušit, protože umožňují cestování.“

Petr Holub: Hamletovský rozpočet na rok 2019

Ministryně financí Alena Schillerová za ANO

Nikdy neobsahoval státní rozpočet tolik peněz jako jeho návrh na příští rok, nikdy se o tolik miliard nezvýšily výdaje a také nikdy výdaje nerostly tak rychle.

Vadí mu také navrhované snížení dotací pro podporované zdroje energie. Připouští, že systém byl nastaven špatně, bez 7miliardové státní dotace by to ale zaplatili spotřebitelé. Nelze prý také rušit výplaty nemocenské, protože stát je musí ze zákona vyplatit těm, kdo na ně mají nárok. Totéž platí i pro přídavky na děti nebo příspěvky na bydlení.

„Přijde mi to hodně populistické – našli jsme úsporu bez ohledu na to, co to udělá a komu to vytáhne peníze z kapes. Buď cestujících v dopravě, nebo odběratelů energií,“ podotýká Feranec.

Naopak Skopeček za populistické označuje právě plošné slevy na jízdné, jde prý o volební dáreček hnutí ANO. Volá také po znovuzavedení karenční doby. „To jsou drobky, které nakonec dělají 40miliardový deficit,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pavlíček , ert
Spustit audio

Související