Nařízený PCR test musí nově absolvovat i očkovaní. Kdy musí očkovaný do karantény?

V Česku začala platit upravená pravidla pro testování lidí v souvislosti s epidemií koronaviru. Změny se týkají očkovaných, kteří přišli do kontaktu s nakaženými. V některých případech totiž i oni musí absolvovat PCR test. Očkovaní lidé dosud test podstupovat nemuseli, což někteří odborníci kritizovali.

Nově musí jít na PCR test i člověk s ukončeným očkováním proti covidu bez ohledu na podání posilující dávky, a to v případě, že bydlí s někým, u koho se nákaza koronavirem potvrdila. Na test hrazený zdravotní pojišťovnou by ho měla odeslat krajská hygienická stanice.

Čtěte také

Úprava se týká kontaktu pouze v rámci společné domácnosti, nevztahuje se tedy třeba na situaci, kdy se očkovaný setká s nakaženým kolegou v práci.

Kdy musí očkovaný do karantény?

Pokud bydlíte s někým nakaženým, ale jste po očkování a bez příznaků covidu, nemusíte nadále do karantény.

Do výsledku PCR testu, který musíte podstoupit 5 až 7 den po prvním potvrzeném kontaktu s nákazou, vám bude nařízený takzvaný lékařský dohled. To v praxi znamená, že musíte sledovat svůj zdravotní stav a nosit respirátor. Pokud se u vás projeví příznaky, kontaktujete lékaře.

Bude-li výsledek vašeho PCR testu pozitivní, musíte nastoupit stejně jako všichni ostatní nemocní do izolace.

Karanténa, nebo izolace?

V izolaci je člověk, u kterého už byla prokázaná nákaza, v karanténě jsou lidé s podezřením na nákazu. Výjimku z karantény mají očkovaní anebo ti, kteří covid prodělali v uplynulém půl roce. Na ně se ovšem zmíněná nová povinnost PCR testu nevztahuje.

Pokud v karanténě nemáte příznaky nemoci a 5. až 7. den od rizikového kontaktu absolvujete PCR test s negativním výsledkem, trvá karanténa týden. Pokud PCR test nepodstoupíte, musíte v ní zůstat 14 dnů od rizikového kontaktu. Izolace obecně platí 14 dnů od pozitivního testu.

Spustit audio

Související