Na Youtube ukazují, jak neplýtvat a třídit. Náctileté ekoinfluencerky Víravovy oceňují i odborníci

22. srpen 2020

Sestry Anna a Eliška Víravovy natáčí pro Youtube videa o ekologii. Říkají si Sestry v akci za záchranu života a za svou popularizační činnost získaly Cenu Josefa Vavrouška v nové kategorii pro mladé Ekozásek roku.

„Věnujeme se tomu, co samy děláme. Zabýváme se plýtváním, energiemi, vodou, bezobalovým obchodům. Hlavně tím, co může dělat jednotlivec,“ říkají sestry.

A dodávají: „Natáčet na YouTube je pro nás nejjednodušší cesta, jak o něčem dát vědět.“

Pedagog Martin Kříž, programový ředitel neziskové organizace Chaloupky považuje za největší devizu kanálu to, že vrstevníci učí vrstevníky.

Možný problém ale vidí v omezení jen na určitou sociální bublinu. „Asi se k tomu nedostanou ti, které to tolik nezajímá,“ uvažuje a upozorňuje na to, že ekologická výchova by neměla zůstávat jen na internetu, ale začínat přímo v přírodě.

K dřívější tezi „poznej a chraň“ přidává na první místo ještě „zamiluj si“. Má totiž za to, že aby mohl člověk přírodu chránit, musí ji mít v první řadě jednoduše rád.

Lidé mají rádi přírodu, neshodnou se na ochraně

Ladislav Loukotka z projektu Vědátor si ale myslí, že nejde o to, že by lidé přírodu apriori neměli rádi: „Málokdo chodí po světě a říká si, že by bylo super, kdyby stromy umřely. Lidé se spíš neshodnou na tom, jak přírodu ochraňovat a jak o ni pečovat,“ vysvětluje.

Čtěte také

Videokanál Sestry v akci za záchranu planety nicméně vnímá jako přínosný, přestože poukazuje na zatím malý dosah videí, která školačky natáčí. „U nás je to ještě nevyužité téma. V zahraničí přitom známe spoustu ekoinfluencerů,“ říká s dovětkem, že doufá v budoucí posun i na českých sociálních sítích.

Ačkoliv přímo ekologii se tuzemští influenceři ještě příliš nevěnují, najdou se i tací, kteří se problematikou zabývají alespoň okrajově. Z této skupiny vzpomíná Loukotka třeba Blanku Pilátovou, studentku Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Proč je vhodné děti nezahltit rovnou těmi nejzávažnějšími tématy?  A jaká témata z ekologie společnost většinou zajímají? Poslechněte si celý audiozáznam pořadu Natura.

Spustit audio