Na středočeské tratě vyjel první RegioPanter. Ve zkušebním provozu vozí cestující mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou

14. květen 2024 10:10

Nová vlaková souprava RegioPanter jezdí nově na trase z Prahy do Kralup nad Vltavou. Začala tak obnova vozového parku v regionální dopravě kolem metropole. Souprava je elektrická a navíc v barvách Pražské integrované dopravy. Do prosince jich má jezdit v Praze a okolí přes dvacet.

Souprava je bezbariérová, má 3 vozy pro 225 cestujících, uvnitř jsou červené sedačky, klimatizace a u každého tlačítka jsou nápisy v Brailově písmu.

RegioPanter

První jízdou využila i paní Zuzana Furmannová, která na této lince cestuje do práce. „Když jsem ten vlak viděla, nebyla jsem si jistá, jestli je přistaven ten pravý, takže jsem se třikrát ptala, jestli nastupuju správně. Dojem nádherný, opravdu je to velmi hezký vlak,“ říká spokojená cestující.

Podle Iva Gurňáka, obchodního ředitele Škody Group, která soupravu vyrobila, je vlak vybavený i moderními informačními panely. „Je tady komfortní audiovizuální systém, systém počítání cestujících, kamerový systém a wifi. Každé jedno dvousedadlo je vybaveno zásuvkou pro nabíjení laptopů nebo mobilů. A do budoucna je tady předpříprava na vybudování automatu na prodej jízdenek nebo občerstvení z automatů.“

RegioPanter

V případě potřeby, může dopravce na vytížených trasách zvýšit kapacitu soupravy. „Dá se v konkrétních relacích, kdy čekám silný zájem, zdvojit.J ednotka na konci dne bude mít až 450 míst pro cestující. V tom je kouzlo Panterů, že se dají spojovat,“ uvedl ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Od prosince bude jezdit po středních Čechách celkem 22 nových souprav a to na trati Praha-Kolín-Kutná Hora a Praha-Kralupy na Vltavou-Ústí nad Labem.

autoři: Marie Vítů , JMys
Spustit audio