Na jihu Čech napadlo včera místy až 50 milimetrů srážek

3. červenec 2009

Ve včerejších bouřkách na jihu Čech napršelo většinou do 20 milimetrů. Ojediněle to bylo ale až přes 50 milimetrů. Už dopoledne spadlo velké množství srážek v Novohradských horách a během odpoledne pak také nad povodím Zlatého potoka na Prachaticku. Vydatného deště nebylo ušetřeno ani Táborsko, kde srážkoměry ukazovaly až 58 mm.

Hladina říčky Černé v Novohradských horách se kvůli vydatnému dešti zvedla na druhý povodňový stupeň. Zlatý potok na Prachaticku v noci dokonce přesáhl mírně i stav ohrožení a Černovický potok na Táborsku dosáhl druhého povodňového stupně. Byly to ale jen krátkodobé vzestupy a teď už hladiny klesají.

Prognózu na dnešek a také stručnou charakteristiku bouřek má Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu: "Prognóza pro dnešek zůstává víceméně stejná. Zejména odpoledne se budou tvořit přeháňky a bouřky, které místy mohou být intenzivní. Nadále platí výstraha upozorňující na možnost lokálních krátkodobých vzestupů menších toků. Bouřkové počasí je výjimečné především tím, že se drží už několik dní, povodí je nasyceno a riziko vzestupu hladin je vyšší."

Na první stupeň povodňové aktivity se dnes na chvíli vrátila také hladina Blanice v Protivíně. Opět je to důsledek večerní bouřky, která i tam přinesla další přívaly vody. Jaroslava Fialová z tamní povodňové komise Českému rozhlasu potvrdila, že hasiči měli znovu plné ruce práce nejen v samotném městě: "Hasiči včera odpoledne čerpali vodu ze sklepů v Protivíně a Milenovicích. V některých objektech se muselo počkat na pokles hladiny, jinak by se voda vracela zpátky."

Rozvodněná Blanice v Protivíně

Čistírny odpadních vod v oblastech zasažených velkou vodou začínají znovu fungovat. Jak to vypadá v místech, kde vodohospodářský majetek spravuje společnost 1. JVS, upřesnila její mluvčí Jitka Kramářová: "Nejvíce postižená vyla čistírna odpadních vod ve Vimperku, už je ale v plném provozu. Předpokládáme, že pokud se nestane nic mimořádného, tak o víkendu začne fungovat čistírna odpadních vod v Trhových Svinech, Netolicích a Lhenicích. Spuštění čistírny ve Chvalovicích předpokládáme až příští týden."

autoři: Ivan Mls , Petra Matoušková
Spustit audio