Měl by se zmírnit zákon o střetu zájmů? Desítky komunálních politiků rezignují, polovina už nechce znovu kandidovat, tvrdí poslankyně STAN

20. duben 2018

Poslanci budou v pátek v závěrečném třetím čtení posuzovat novelu zákona o střetu zájmů. Při současném znění zákona podle předkladatelů hrozí, že v malých obcích nebudou strany a hnutí schopny sestavit kandidátky do podzimních komunálních voleb. A to kvůli povinnosti zveřejňovat informace o vlastním majetku ve veřejném registru.

Novela z dílny KDU-ČSL vyjímá z povinnosti podávat prohlášení o majetku místostarosty, radní a další veřejné funkcionáře. Naopak podle návrhu hnutí STAN mají majetková přiznání vyplňovat všichni komunální politici.

„U neuvolněných zastupitelů budou neveřejné údaje o příjmech, vyjma statutárních měst. Naopak veřejné budou nemovité věci, cenné papíry a podíly v obchodních korporacích,“ přibližuje poslankyně Věra Kovářová (STAN).

Podle našich průzkumů již čtyřicet starostů, místostarostů a radních rezignovalo a další desítky tak hodlají učinit. Polovina z nich uvedla, že nebudou kandidovat v dalších komunálních volbách.
Věra Kovářová

Se zmírněním ale nesouhlasí vláda a proti je i Pirátská strana. „Je nešťastné, když se skupina poslanců, co má řešit protikorupční legislativu, jako první zabývá zmírněním protikorupčního zákona,“ upozorňuje poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Čtěte takéNezajímá mě, jestli má někdo chatu na Kajmanech, ale jestli je schopný řídit obec, tvrdí starosta

Poukazuje na to, že přestože se pro zmírnění argumentuje příkladem těch nejmenších obcí, tak se má týkat všech obcí, a to až do úrovně statutárních měst. Piráti proto navrhují ze zákona vyjmout jen nejmenší obce, které navíc nehospodaří s významným majetkem.

„Pokud jsou členové rady dobrovolníci a dělají to ve svém volném čase, pak na ně mají platit méně přísná pravidla. Ale ve městech, kde je jeden člen rady na plný úvazek, pak i ti ostatní rozhodují o významném majetku,“ dodává Ferjenčík.

Kovářová ale zdůrazňuje, že zákon rozlišuje uvolněné a neuvolněné zastupitele, kteří pro obec pracují po svém hlavním zaměstnání. „Uvolnění jsou ve zcela jiném režimu. V našem návrhu se soustředíme na ty neuvolněné, a to se týká především menších obcí,“ oponuje.

Spustit audio

Související