Martin Fendrych: Je nás skoro 11 milionů. Díky migraci obyvatel přibývá, Čechů se ale rodí méně a méně

26. březen 2024

Český statistický úřad (ČSÚ) vydal zprávu o pohybu tuzemského obyvatelstva za loňský rok. Dozvídáme se hodně o sobě. Už je nás skoro 11 milionů, počet obyvatel Česka během roku 2023 stoupl z 10,8 na 10,9 milionu. Často říkáme, že jsme malá země, že je nás málo, že jsme slabí a nic nezmůžeme. Jedenáct milionů není nijak málo. Ačkoliv jsme to nečekali, přibývá nás. Měli bychom sami sebe konečně přestat vnímat jako slabé a nevýznamné.

Otázkou je, co představuje ono „my“ v narůstajícím počtu českých obyvatel. Že nás přibylo, zajistili migranti, většinou uprchlíci z Ukrajiny. Díky stěhování ze zahraničí u nás přibylo loni asi 94700 obyvatel.

Michaela Němečková z ČSÚ uvedla: „Do Česka se z ciziny přistěhovalo 141300 osob. Ve srovnání s rokem 2022 o 60 procent méně.“ Za poklesem stojí hlavně méně uprchlíků z Ukrajiny.

Čtěte také

K tomu tři poznámky:

První: važme si cizinců, kteří k nám přicházejí a kterým můžeme nabídnout útočiště. Potřebujeme je, protože nás jinak, jak uvidíme záhy, ubývá.

Druhá poznámka: pokud Putin obsadí Ukrajinu, uteče odtamtud mnohem a mnohem víc lidí než v minulých dvou letech.

Třetí poznámka: mnozí Ukrajinci, kteří k nám uprchli, nechali doma rodiny a majetky, budou se tam chtít vracet a nás zase ubude.

Nejméně dětí za 22 let

Českých občanů ubývá. Nebýt migrantů, tak se pomalu, ale jistě scvrkáváme. I dlouhodobé demografické předpovědi jasně mluví o tom, že nás do roku 2050 bude stále jen ubývat, ani migrace to nezachrání. Klesneme pod deset milionů a ještě hlouběji.

Čtěte také

Samo sebou jsou to jen prognózy a odhady, věci se mohou nečekaně změnit. Může přijít třeba obří klimatická uprchlická vlna ze zemí sužovaných vedry a suchem.

Kopírujeme západní trend. Počet narozených dětí znovu meziročně klesl, dokonce se nově narodilo nejméně dětí za posledních 22 let. Oproti roku 2022 loni přibylo asi o 10 tisíc dětí méně, tedy o desetinu, celkem jen asi 91 tisíc.

Počet zemřelých v roce 2023 sice také meziročně klesl, zřejmě díky utlumení covidu, ale méně, než kleslo množství narozených. Zemřelých loni ubylo o šest procent.

Dnes se hraje na jistotu

Za snižujícím se počtem narozených dětí mohou být podle odborníků dvě příčiny. Jednak se děti dnes víc plánují – většinou se zřejmě rodí „plánované děti“. A když potomka plánujete, berete ohled na svoji finanční situaci a na svoje celkové zajištění.

Martin Fendrych

Druhou příčinou je změna způsobu života. Porody ženy i páry odkládají na pozdější dobu, až budou starší. Jednak si chtějí „užít“ svobody, nebýt vázáni na dítě, které je dnes zjevně vnímáno víc jako „omezení“ než jako „dar“, a za druhé chtějí být lépe zabezpečeni, mít jistotu, že „na dítě mají“.

Najdeme i další důvody, proč nemít děti. Světová populace nyní sice neroste, ale lidí je strašně moc. Podle OSN jich k 15. listopadu 2022 žilo na Zemi 8 miliard. Planetu ohrožuje klimatická změna a mladí lidé nevědí, jestli v Evropě nevypukne velká válka. Nemají jistotu a dnes se hraje hodně na jistotu.

Autor je komentátor Aktuálně.cz.

Spustit audio