Mark Galeotti: Musíme si promluvit o Putinovi

1. březen 2020

Západ se v ruském prezidentovi mýlí, tvrdí britský politolog a odborník na současné Rusko Mark Galeotti v knize Musíme si promluvit o Putinovi. Máme ho za tvrdého autokrata a nevyzpytatelného veterána KGB a FSB, který chce rozbít evropské demokracie a obnovit slávu Sovětského svazu. To všechno jsou ale zkreslující nálepky, kvůli kterým se prý vůči Rusku dopouštíme spousty chyb.

Země, která by mohla být naším pragmatickým spojencem, proto zahořkla a vnímá nás jako nepřítele. Musíme si proto o Putinovi promluvit bez předsudků, vyzývá Galeotti. Vychází přitom ze svých mnohaletých zkušeností z pobytu v Rusku, rozhovorů s federálními daňovými úředníky, novináři, policisty a politiky.

Hned v úvodu upozorňuje, že nepíše akademickou práci, ale komentář, ve kterém se snaží vypořádat s největšími zažitými omyly. Své závěry tak překládá sarkastickým a čtivým stylem.

Putinova adhokracie

Jako první vyvrací domněnku, že Putin je geniální stratég. Podle něj spíš využívá své zkušenosti z juda a rozhoduje se ad hoc na základě slabin svého soupeře. Jeho politický styl proto nazývá adhokracií. Putin podle jeho mínění není žádný dobrodruh.

Čtěte také

Rád se sice prezentuje jako chlapák, který přemůže sibiřského tygra, prohání se s odhaleným hrudníkem na koni nebo se potápí pro archeologické poklady v Černém moři. Ve skutečnosti je ale hodně opatrný a nebezpečí se vyhýbá. Při svých chlapáckých kouscích i ve své zahraniční politice riskuje jen tehdy, když je přesvědčený, že dokáže předvídat následky.

Galeotti proto tvrdí, že bychom jeho pózy a rétoriku neměli brát příliš vážně. Ruský prezident totiž velmi dobře ví, že Západ se bojí konfrontace a vždycky raději bude hledat kompromis, než aby s ním šel do konfliktu. Proto se podle něj mýlí i ti, kteří za Putinovými činy hledají nějakou konkrétní ideologii, filozofický směr nebo tajuplný klíč k jeho osobnosti. Jeho politiku podle něj nepohání dokonce ani peníze. Jde mu o uznání statusu velmoci, geopolitického respektu. 

Nechce vás zabít – pokud ho k tomu nedonutíte

I proto není největší devízou v nejvyšších patrech ruské politiky rubl ani dolar nebo euro, ale přístup k Putinovi a následný vztah s ním. Svým věrným je pak Putin věrný, zatímco zrádce nemilosrdně trestá, jak ukázala vražda agenta Sergeje Skripala. Ruský prezident ale nevnímá automaticky každého, kdo nestojí za ním, jako člověka, který jde proti němu. Putin je milosrdný autokrat. Nechce vás zabít – pokud ho k tomu nedonutíte, tvrdí Mark Galeotti.

Čtěte také

Jako nejčastější domněnku Západu o Vladimiru Putinovi britský expert zmiňuje, že jeho postoj ke světu formovala služba pro KGB a FSB a že chce obnovit slávu Sovětského svazu. Není dnes ale Putin spíše zajatcem ruských tajných služeb, které ho ovládají? Ptá se. Vždyť veškeré zprávy o světě přebírá jen od nich, namísto od diplomatů. A pokud by chtěl obnovit někdejší sovětskou říši, jak potom rozumět jeho slovům o tom, že kdo „nelituje rozpadu SSSR, nemá srdce, ale kdo jeho rozpadu lituje, nemá rozum“?

Putin už tak dlouho hraje roli ikony, že není zvyklý na to, aby se k němu někdo přiblížil. Je izolovaný, unavený a znuděný. Je v pasti, píše Mark Galeotti v závěru své knihy. Popularita ruského vládce klesá a po skončení jeho prezidentského mandátu pro sebe bude hledat novou roli a za sebe nového zástupce. Nemůžeme se proto zabývat jen tím, kdo je Putin a jaké má plány, píše Galeotti. Musíme se připravit i na toho, kdo přijde po něm.

autor: Ondřej Nezbeda
Spustit audio