Marek Hudema: Plánovaný schodek rozpočtu 2021 je neuvěřitelný

3. říjen 2020

Když letos v dubnu ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že i příští rok bude schodek státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun, mnozí si ťukali na čelo. Proč?

Je to nesmysl, letos máme mimořádné výdaje kvůli „uzavření“ naší ekonomiky, ale příští rok tu snad nebude žádná tragédie srovnatelná s nynější epidemií.

Čtěte také

Letošní schodek se nakonec vyšplhal na 500 miliard, ale stále nikdo nebral vážně nápad, že i příští rok budeme mít stamiliardový schodek. Uplynulo necelých šest měsíců a ministryně Schillerová přichází s návrhem schodku na příští rok ve výši 320 miliard korun. Všichni přitom podle výdajů a odhadovaných příjmů tuší, že to spíše bude něco přes 400 miliard. Nebo dokonce 500 miliard korun, jako letos. 

Na jakou morovou ránu se vláda připravuje? Naštěstí na žádnou, vládní prognostici nevěští žádné katastrofy. Naopak, vidí ekonomický růst a klid a možná i dobré počasí. To jen vláda potřebuje splatit část letošních závazků, a hlavně, chce si hrát na Ježíška a rozdávat. Zvýší platy učitelům, přidá na zdravotnictví, zvýší důchody, větší objem peněz dostane více než polovina ministerstev, přidá se na vědu a budou se rozdávat dotace.

Chmurné předpovědi z jara

Stručně řečeno, zatímco letos způsobilo půlbilionový schodek vyplácení náhrad za jarní „vypnutí“ ekonomiky, příští rok bude schodek hlavně cenou za vládní utrácení. Navíc utrácení v důležitém volebním roce.

Čtěte také

Ještě loni by vládu za obří schodek kritizovali všichni a ze všech stran. Teď ale většina kritiků mlčí. Už jsme si na obří schodky zvykli. U nás i v Evropě. Zveřejněný státní rozpočet ale počítá nejen s tím, že se víc rozdá, ale také s tím, že se bude víc platit. Příjmy z daní mají oproti letošku stoupnout o 73 miliard korun. Daňové zatížení, tak zvaná složená daňová kvóta, má vzrůst z letošních 33,5 procenta na 33,9 procenta. Samozřejmě, nakonec to bude zřejmě všechno trochu jinak, návrh nepočítá s plánovaným snížením daně z příjmů u zaměstnanců, ale i tak to ilustruje uvažování vlády. Tedy hnutí ANO a hlavně sociální demokracie.

Chtějí mít kontrolu nad tím, kam peníze jdou, a vděčnost lidí, že jim je dali. Ne ale lidem peníze jen tak nechat. Peníze je třeba přerozdělovat přes stát. Vedou se dlouhé diskuse o snižování daní, ale jen krátké o tom, jestli zvyšovat platy, důchody nebo vyplácet různé podpory. V časech pandemie si totiž jen málokdo dovolí okřikovat vládu za to, co ona sama nazývá pomocí ekonomice.

Marek Hudema

Zdá se, jako by se alespoň v Česku naplňovaly chmurné předpovědi z letošního jara, že pandemii využijí vlády k posílení svého vlivu a moci. A že to budou dělat i prostřednictvím peněz přerozdělovaných přes státní rozpočet v míře ve vyspělém demokratickém světě dlouho nevídané. 

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio