Máme to doma jako v Jirkových filmech. Důležité je udržet si smysl pro humor, říká o nemoci manžela Olga Menzelová

30. prosinec 2019

Producentka a podnikatelka Olga Menzelová je o 40 let mladší než její manžel, oscarový režisér Jiří Menzel. Poslední rok, po jeho těžké meningitidě a s každodenní domácí péčí, ji situace nutí měnit pohled na život.

„Netrpím. Není to jednoduché, ale paradoxně jsem za to svým způsobem vděčná. Naučila jsem se žít s tou situací a naše holky si díky Jirkovi vypěstovaly sociální cítění. Důležité je udržet si smysl pro humor, a to mě naučil právě Jirka.

Čtěte také

Vždycky říkal, že chce, aby se jeho filmy líbily jak mamince, tak tatínkovi. Jeho otec byl novinář a matka švadlena a šlo o to, aby se člověk mohl u jeho filmů a divadelních her zasmát i si zaplakat. Přesně tohle teď doma máme,“ vysvětluje.

Není, kdo by spojoval

„Co na Jirkovi obdivuji, je, že byl vždycky konstantní ve svých názorech. To se nezměnilo ani teď. I v tuto chvíli se zajímá o politické dění a s onemocněním se jeho politické preference nezměnily. Glosuje, co se kolem něho děje, a není žádné tajemství, že byl vždy věrný Karlu Schwarzenbergovi.“

Co si myslí ona sama o politické situaci? „Není tady osoba, která by spojovala. Připadá mi, že je to obrovská chyba. Dříve bylo vždy něco, co nás spojovalo. Když se přehoupneme před rok 1989, tak tu byl společný nepřítel a lidé měli pocit sounáležitosti. Ale teď nic takového necítím, společnost je rozpolcená a nemáme moc ke komu vzhlížet,“ odpovídá.

Poslechněte si, jak Olga Menzelová oslavila se svou rodinou 17. listopadu. Barboře Tachecí mimo jiné vysvětlí, jak je péče o jejího muže náročná.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související