Maďarsko masově vydává pasy obyvatelům Zakarpatské Ukrajiny. Dojde i na územní nároky?

13. říjen 2018

Vydávání maďarských pasů ukrajinským občanům maďarské národnosti žijícím na Zakarpatské Ukrajině kazí dobré sousedské vztahy mezi oběma zeměmi. A v důsledku může také ohrozit přijetí Ukrajiny do Evropské unie a NATO.

V komentáři na svých internetových stránkách to uvádí německý deník Deutche Welle.

Minulý týden přešel Kyjev od varování k činům a prohlásil maďarského konzula v Zakarpatsku za personu non grata. Konkrétní příčinou se stalo video, na kterém konzul ukrajinským občanům tajně vydává maďarské pasy a vyžaduje od nich, aby to tajili před ukrajinskými úřady.

Ukrajina zasáhla proti rumunským separatistům, kteří vzpomínali na Velké Rumunsko

Demonstrace příznivců sjednocení Rumunska a Moldavska

Rumunské ministerstvo zahraničí tento týden vyjádřilo obavy z porušování práv rumunské menšiny na Ukrajině. Stalo se tak poté, co ukrajinská kontrarozvědka SBU provedla zátah na Rumunské kulturní centrum v Černovicích v severní Bukovině, uvádí server Balkan Insight.

Budapešť na situaci zareagovala vyhoštěním prvního tajemníka ukrajinského velvyslanectví. A na stránkách maďarského ministerstva zahraničí se dokonce objevila zpráva o tom, že se jedná o „operaci tajných služeb na maďarském území“.

Ale tím „pasový konflikt“ mezi oběma zeměmi zdaleka neskončil. Maďarské vedení se nechalo slyšet, že zkomplikuje přijetí Ukrajiny do Evropské unie a NATO a svůj plán už také částečně uskutečňuje. Takové jednání může v důsledku poškodit nejen Ukrajinu, ale i Severoatlantickou alianci a EU, zdůrazňuje deník Deutche Welle.

Tlak na Unii

Ukrajinský velvyslanec při Evropské unii Mykola Točickij označil konflikt za „výmysl maďarské strany“.

„S obranou práv maďarské menšiny na Ukrajině nemají tyto kroky nic společného,“ cituje Deutche Welle slova Točického. Postup maďarské strany má podle něj dvojí důvod. První je vnitropolitický: Budapešť se snaží ubezpečit své občany, že dostatečně hájí zájmy Maďarů v zahraničí.

Podkarpatská Rus (Zakarpatská Ukrajina)

Druhý se pak podle něj týká postavení samotného Maďarska v Evropské unii. Budapešť se vytvářením umělého konfliktu s Ukrajinou snaží získat nástroj, s pomocí kterého by mohla vytvářet tlak na Evropskou unii. Ta se proti Maďarsku chystá zavést sankce v důsledku porušování základních právních hodnot evropského společenství.

S jinými sousedy, například Polskem či Rumunskem podle něj žádné podobné problémy nevznikají a naopak se vede konstruktivní dialog a spolupráce a dohody se plní:

„Když chce člověk problémy vyřešit, cesta se vždycky najde. A když nechce, vznikají konfliktní situace,“ cituje Deutche Welle ukrajinského diplomata.  

Desítky až stovky tisíc pasů

Záležitost s vydáváním maďarských pasů ukrajinským občanům v Zakarpatsku se táhne už deset let. Maďaři pasy zařizují těm, kdo si je podle jejich mínění zaslouží. Jde samozřejmě především o etnické Maďary žijící na západní Ukrajině. Maďarské vedení se nikdy netajilo tím, že v zakarpatském městě Berehovo, které je pokládané za centrum maďarské menšiny na Ukrajině, pasy rozdává, všímá si Deutche Welle.  

Luboš Palata: Svobodná Ukrajina, životní zájem Střední Evropy

03044893.jpeg

Pořád to ještě není ani to sto let, kdy se vám mohlo jako českému úředníkovi stát, že jste dostali najednou umístěnku do dnes ukrajinského Lvova, Stanislavova, dnešního Ivano-Frankovska v tehdejší Haliči, nebo třeba do Černovců v Bukovině. Znám osobně pár lidí, jejichž předkům se to dokonce stalo.

Kolik ukrajinských Maďarů za tu dobu získalo maďarský pas není jasné. Mluví se o desítkách, ale i stovkách tisíc vydaných pasů. Dá se předpokládat, že reálný počet bude někde uprostřed. Ukrajincům otvírá maďarské občanství možnost legálně se zaměstnat v jakékoliv zemi Evropské unie. A Maďaři tak zvyšují počet svých občanů a potenciálně i územní nároky na úkor Zakarpatské Ukrajiny.

Proč se však vedení v Kyjevě rozhodlo dát Maďarsku lekci právě nyní, když k celé záležitosti dlouhá léta mlčelo? ptá se Deutche Welle. Jedním z důvodů je, že Budapešť nespokojená s ukrajinským školským zákonem, který údajně poškozuje práva Maďarů žijících v Zakarpatsku, začala demonstrativně brzdit proces evropské a euroatlantické integrace Ukrajiny.

A svůj slib plní. Tak se Budapešti například daří blokovat práci komise Ukrajina-NATO. A kvůli maďarskému postoji se podařilo dosáhnout i toho, že se ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak nemohl zúčastnit poslední schůzky ministrů zemí NATO.

Ochrana Maďarů?

V Evropské unii má Maďarsko prostor pro obstrukce především v zahraničním výboru Rady Evropy, kde se většina rozhodnutí přijímá jednohlasně. Nemůže však například zabránit účasti Ukrajiny na letošním zasedání zemí Východního partnerství, protože k účasti na něm zve osobně šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. 

Maďarsko naopak může snadno zablokovat zasedání Rady přidružení Ukrajiny s Evropskou unií plánované na prosinec letošního roku, jehož se má zúčastnit ukrajinský premiér. Jeho program a pozici EU na jednání musí totiž jednohlasně schválit všechny členské země, podotýká Deutche Welle.

Dnešní pozice maďarského vedení nahrává především Rusku. Kreml nejednou prohlásil, že je kategoricky proti vstupu ukrajinského státu do NATO. A Moskva nyní získala spojence. Maďarsko jako evropský stát a člen NATO zpochybňuje evropské a euroatlantické perspektivy Ukrajiny.

Chování Maďarska, které je členem evropského společenství, a přitom dovoluje svému konzulovi jednat mimo ukrajinský právní rámec, je více než zvláštní. Na územní požadavky sice zatím naštěstí nedošlo. Ale kdo může garantovat, že Budapešť zítra neoznámí nezbytnost bránit své občany na území sousední Ukrajiny? ptá se Deutche Welle.

Podobně se podle německého deníku chovalo Rusko, které začalo po nástupu Vladimira Putin k moci aktivně rozdávat ruské pasy obyvatelům krymského poloostrova. A všichni vědí, jak to skončilo.

Rizika dvojího občanství

Konflikt okolo maďarského konzula z Berehova mohlo Maďarsko vyřešit ve vší tichosti: nečekat na jeho oficiální vyhoštění a zkrátka ho odvolat do Budapešti. Což také ukrajinský ministr zahraničí Pavel Klimkin původně navrhoval svému maďarskému kolegovi Peteru Szijjartovi.

Ten ale nabídku odmítl a výsledkem je diplomatický skandál, který už nemůže uniknout pozornosti Moskvy ani hlavních evropských měst. Není přece možné dopustit, aby hašteřivá Budapešť zabránila Ukrajině v cestě do Evropy.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavel Klimkin v souvislosti s „pasovým skandálem“ prohlásil, že je čas zamyslet se nad možností legalizovat na Ukrajině dvojí občanství. Tím spíše, že dva nebo dokonce tři pasy nemají v kapse jen etničtí Maďaři na západní Ukrajině, ale i vysocí státní úředníci.

Takový plán se ovšem nedá uskutečnit ve chvíli, kdy Ukrajina vede válku s Ruskem a kdy narůstá napětí v ukrajinsko-maďarských vztazích. Ve chvíli, kdy by byl přijat zákon o dvojím občanství, by podle něj Rusko začalo na východě Ukrajiny masově rozdávat pasy.

A následovalo by prohlášení, že musí bránit své občany před „ukrajinskou juntou“. Proto je pravděpodobné, že Ukrajina zákon o dvojím občanství v nejbližší době nepřijme, uzavírá komentář na svých stránkách německý deník Deutche Welle.

autor: Jan Machonin
Spustit audio