Maďarské parlamentní volby nabízí souboj Orbán vs. Márki-Zay

2. duben 2022

Viktor Orbán, současný maďarský premiér, se k moci dostal v roce 2010. Podpořilo ho tehdy necelých 53 procent voličů a v parlamentu získal dvoutřetinovou ústavní většinu. Jeho strana Fidesz od té doby dominuje politickému životu v zemi. Teď, o tři volební období později, se začala i v Maďarsku formovat takzvaná národní opoziční fronta.

Jejím cílem je ukončit nadvládu jedné strany, která prorůstá do státních institucí, ovládá média a vede Maďarsko k zahraničním partnerům na Východě. Proti ní stojí státem placená propaganda.

Spojení opozice přineslo do maďarské politiky nové prvky. Poprvé se konaly primární volby, ve kterých si jejich příznivci vybrali kandidáta na premiéra Pétera Márki-Zaye.

Na zrození opozičního projektu se ptáme profesora Středoevropské univerzity ve Vídni a vedoucího výzkumníka na Demokratickém Institutu Zsolta Enyediho.

Předvolební kampaň v Maďarsku a vůdce opozice Péter Márky-Zay

Začněme momentem, kdy vznikla myšlenka sjednotit opozici. Jaké to mělo důvody?

Myšlenka vznikla před nejméně deseti lety. Maďarský volební systém je většinový, takže jakmile Fidesz dokázal stmelit pravici, bylo jasné, že pokud se střed a levice nedokáží sjednotit pod jednu střechu, do jednoho konglomerátu, nebudou mít proti Fideszu šanci.

Čtěte také

Ale deset let se nedařilo této jednoty dosáhnout kvůli odlišným identitám jednotlivých stran.

Odehrálo se několik pokusů o lokální a regionální spolupráci. Jedna dvě strany stály o spojenectví, ale ostatní to zamítly.

Teprve v roce 2019, kdy byl ve spojených primárkách vybraný starosta Budapešti, vykrystalizovala myšlenka, že opozice může skutečně spolupracovat a úspěšně soupeřit s Fideszem. Od té doby pracovaly na podrobnostech a konečně v těchto volbách mají jednoho kandidáta na premiéra a jednoho kandidáta v každém obvodu.

Opoziční konglomerát je ale sestavený z velmi rozdílných stran.

Většina stran může být označena za středo-levicové. Ale je tam i Jobbik, který býval extrémní pravicí. A lídr celé aliance Péter Márki-Zay se považuje za křesťanského konzervativce.

Předvolební kampaň v Maďarsku a vůdce opozice Péter Márky-Zay

Jsou tam nějaké liberální strany, jako je Momentum. Máme tam i socialistickou stranu, což je nástupce komunistické strany, která existovala před rokem 1990. Máme tam i Demokratickou koalici, což je odštěpek od socialistů. A jsou tam i zelení, takže je to skutečně různobarevná aliance.

S volbou Márki-Zaye do čela se předvolební kampaň stala méně stranickou. Je založená na malých příspěvcích, na dobrovolnících o něco víc, než jak by to nejspíš bylo s jiným kandidátem. Jak volba Márki-Zaye ovlivnila kampaň a opoziční dynamiku?

Rozhodně to umožnilo voličům, kteří byli podezřívaví k zavedeným stranám, se víc zapojit. A také psychologicky je jednodušší přispět peníze novému lídrovi, který nemá problematickou minulost.

Čtěte také

Všechny strany mají v minulosti temná místa – korupci, vnitřní konflikty a tak podobně. Myslím, že principiálně, mít někoho bez takové zátěže, je dobré.

Vedlo to až k nadšení mezi mladými lidmi, v některých společenských kruzích. Zároveň je nutné říct, že se mu nepodařilo vytvořit dobře fungující volební štáb. A tenhle nedostatek profesionálního volebního týmu je cítit. Pro opozici je to problém.

Věříte, že tyto menší strany mohou ovlivnit výsledek voleb, vytváření parlamentní většiny?

Předvolební průzkumy si navzájem protiřečí. Většina těch, které jsem viděl, naznačuje, že obě strany budou pod pěti procenty, limitem pro vstup do parlamentu. Některé agentury to vidí jinak.

Předvolební kampaň v Maďarsku a vůdce opozice Péter Márky-Zay

Říkají, že hnutí Naše vlast, ta nacionalistická a fašistická strana může být lehce nad pěti procenty, což by bylo pro opozici velmi problematické.

Tato strana je proti očkování, takže má, řekněme nové téma, které mohou přidat ke svým obvyklým tématům spojeným s homofobií, antisemitismem, protiromskou rétorikou. Staví na prosazení práva a pořádku.

Takže pokud by dokázali přesvědčit nějaké voliče, že tohle téma svobody od očkování je stále relevantní, tak by se mohli přiblížit nebo překonat pětiprocentní hranic. Můj odhad je, že zůstanou pod ní.

Když se zaměříme na premiéra Viktora Orbána. On opozici vykresluje jako levicovou, o Márki-Zayovi přímo téměř nemluví. Co se tím snaží říct svým voličům?

Snaží se předstírat, že se nic nezměnilo. Bývala doba, kdy se Fideszu úspěšně dařilo vystupovat jako protikomunistické straně. Tuhle kartu se snaží hrát znovu. Přestože teď je mnohem větší podobnost mezi Fideszem a praktikami komunistických stran, než mezi dědici komunistické strany, tedy socialisty a původními komunisty.

Čtěte také

Domnívám se, že už není důvod tuto kartu hrát, ale pro ty, kteří politiku blízce nesledují, to dává smysl. Pokud máte v opozici bývalé komunisty, tak musí být celá aliance z exkomunistů.

A dokonce Márki-Zay, který býval podporovatelem Fideszu, který je křesťan, hlava velké rodiny se sedmi dětmi, v řadě témat značně konzervativní. Tak i on je ve světě Fideszu viděn jako levičák.

V jakém stavu je teď maďarská demokracie?

Vedou se velké debaty o tom, jestli vůbec je nějaká maďarská demokracie. Rozhodně je v hodně zuboženém stavu. Není tu rovnost ve vztahu k volbám. Neexistuje autonomie institucí – když se podíváte, jak fungují univerzity nebo jak funguje soudnictví.

Aparátčíci Fideszu jsou všude a rozhodují, co se v těchto sektorech děje. Nemůžete například vybrat ředitele národní opery nebo manažera fotbalového týmu, aniž by to schválil Viktor Orbán. Takové to tady je.

Jak ovlivnila kampaně a vyhlídky obou hlavních stran těchto voleb válka na Ukrajině?

Pokud bychom věřili volebním průzkumům, tak pomohla Orbánovi. Jeho poselství je, že opozice je zbrklá, až příliš podporuje Ukrajinu. A protože je ochotná posílat zbraně přes maďarské území, tak představuje nebezpečí částečně pro Maďary žijící na Ukrajině, ale i pro Maďarsko.

Předvolební kampaň v Maďarsku a vůdce opozice Péter Márky-Zay

Takže Maďarsko by skončilo ve válce, kdyby vyhrála opozice. Tahle zpráva zní odevšud. Nejen z televize, nejen z rádia, ale také pokud se přihlásíte k odebírání vládních informací o očkování.

I přes tyto emaily vám přijde informace: dávejte si pozor na opozici, zatáhne Maďarsko do války. Vláda a Fidesz jsou jediní, kdo nás od války zachrání. Je to tak silné, že to má dopad a v tomhle smyslu je Fidesz silnější, než byl před válkou.

Celý rozhovor i pořad Zaostřeno Ladislava Nováka si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související