Lukáš Jelínek: Zklidní, nebo vyostří Vrbětice vztahy v české politice?

20. duben 2021

První reakce na zprávy o vině ruských agentů za více než šest let starý výbuch muničního skladu ve Vrběticích, skoro až dojemně české demokratické politiky spojily. Vyjádřili zděšení i požadavek tvrdé reakce, aby Moskva věděla, že teroristické útoky na našem území nesneseme.

Utichl spor o zapojení ruských firem do dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech a odsunuty byly debaty o nákupu ruské proticovidové vakcíny Sputnik V.

Čtěte také

Bokem zůstal jen Miloš Zeman. V normální zemi by prezident jako první znepokojené občany uklidňoval, že přes vážnost situace válka nehrozí a že o jejich bezpečnost je postaráno.

U nás ne, z Hradu vládě přizvukují leda poradci. Chystá se snad Miloš Zeman přidat ke svému předchůdci Václavu Klausovi a pasovat případ na „vykonstruovaného strašáka“? Nebo je mu jen nepříjemné přiznat, že v BIS nepracují „čučkaři“, jak nám druhdy tvrdil, nýbrž experti dobře seznámení s riziky, které České republice hrozí?

Můžeme jenom spekulovat, kolik bychom se toho od členů vlády o kauze oficiálně dozvěděli, kdyby nedošlo k průsaku informací do médií. Když jde o zpravodajské rejdy, většinou se pečlivě cedí a třídí, co má k uším běžných smrtelníků dolehnout. A když už se svolá brífink, počítá se s tím, že mu nenaslouchají jen domorodci, ale i protivníci.

Táhnout za jeden provaz

Soudit premiéra a ministry za to, co v poslední době ve vztahu k Rusku učinili, neučinili, řekli nebo neřekli, je obtížné. Vypouštěli mlhu z bezpečnostních důvodů před měsícem, před týdnem, nebo ji vypouštějí i dnes?

Čtěte také

Od toho máme tajné služby, profesionální státní správu, ale i nadnárodní vojensko-politická spojenectví, aby vše nezáleželo jen na volených politicích a abychom mohli věřit, že je o naše životy dobře postaráno.

Přesto se dalo tušit, že dříve nebo později opozice začne klást nepříjemné dotazy a bude zkoumat, zda kabinet postupuje adekvátně a něco nezanedbal. Vše přitom probíhá v době, kdy se konzervativní koalice Spolu, ale i radikální SPD domáhají hlasování o důvěře či nedůvěře Babišově vládě.

„Na našem postupu se nic nemění, spíše naopak. Nejasnosti ohledně vyšetřování výbuchu ve Vrběticích a postupu Andreje Babiše a Jana Hamáčka činí náš požadavek, aby vláda požádala o důvěru, ještě aktuálnější. Existuje řada otázek, na které neznáme odpovědi a Babiš s Hamáčkem jen mlží,“ řekl serveru Seznam Zprávy předseda ODS Petr Fiala.

Čtěte také

Bude na poslancích, aby zvážili, nakolik prožíváme normální či nenormální dny a nakolik by bylo z vnitropolitických i zahraničněpolitických důvodů výhodné povalit kabinet a nechat prezidenta vybírat nový.

Ne všichni touží po dalším dobrodružství. Zvlášť když bezprecedentní případ může paradoxně posílit i extremisty nahánějící příznivce na různých konspiračních a dezinformačních webech.

Není náhoda, že vedle Klause zpochybňují vrbětický příběh komunisté nebo okamurovci. V podzimních volbách se bude ostatně hrát i o hlasy těch, kteří mají pocit, že jsme součástí protiruské hysterie, nebo stále sní naivní sen o České republice coby neutrálním mostu mezi Východem a Západem.

Lukáš Jelínek

Ze všeho nejhorší by bylo, kdyby říjnové klání vedle covidové infekce a různých kulturních válek vyostřily ještě spory o naši zahraničněpolitickou orientaci.

Proto by se měly demokratické politické strany opětovně shodnout právě na ní a lidem složitost dnešního světa trpělivě vysvětlovat. Pomineme-li bůhvíproč váhajícího prezidenta, který už zaspal i loni na počátku infekce, zbývá nám osazenstvo vlády a dvou parlamentních komor, aby nám ukázalo, že když je nejhůř, dokáže táhnout za jeden provaz.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.