Lukáš Jelínek: Partneři si budou dál klást pasti, vláda ale přežije

2. březen 2021

Těžko říct, jestli hnutí ANO a sociálním demokratům nahání víc hrůzy neúspěšný souboj s koronavirem, nebo slábnoucí preference před sněmovními volbami. Jisté ale je, že koalice prochází dalšími vážnými otřesy. Ty tam jsou časy, kdy se Andrej Babiš pyšnil, že zachránil ČSSD, a kdy nás Jan Hamáček přesvědčoval, že se jeho strana odrazila ode dna. Dokonce i vztahy obou lídrů se přiblížily bodu mrazu, jak zdokumentoval spor o výběrové řízení na antigenní testy pro školy.

Připomeňme ale i další. Například odlišnou představu koaličních partají o míře tvrdosti protiepidemických opatření. ČSSD už rok razí přísné restrikce, zatímco ministři za ANO co chvíli hovoří o rozvolňování.

Čtěte také

O víkendu sociální demokraté vyzvali k odstávce průmyslových podniků mimo kritickou infrastrukturu do doby, než se budou povinně testovat zaměstnanci. Ještě než včera ubrali z razance, stihla je vicepremiérka za ANO Alena Schillerová v deníku Právo obvinit, že z celé věci dělají hloupý „ideologický spor bohatých proti chudým.“ Přitom přesnější by bylo popsat situaci jako střet opatrných a riskujících.

Od premiéra Babiše to z téhož důvodu schytal odborový předák Josef Středula, podle kterého dala vláda přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů. Babiš v něm do budoucna vidí vážnějšího soupeře než v levicovém partnerovi, a tak Středulu obratem označil za největší ohrožení ekonomiky.

Odpovědnost za potírání covidu

Ovšem ani sociální demokraté nejsou žádnými svatoušky. Do nezbytných legislativních norem se snaží vpašovat kontroverzní návrhy a doufají, že je poslanci a senátoři spolknou i s navijákem. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová připravila užitečný bonus pro osoby nuceně umístěné do karantény.

Čtěte také

Oranžoví poslanci však k takzvané izolačce přimíchali lepší ochranu zaměstnanců před zaměstnavateli a změny v ohlašování volných pracovních míst. Jakkoli lze mít tyto pozměňovací návrhy za prospěšné, dalo se čekat, že vyvolají pravo-levou třenici, v níž může shořet i původní důležitá předloha motivující lidi k testování a obezřetnému chování. Tak se také stalo a Maláčová musí opět kmitat.

ČSSD se už měsíce snaží voličům ukázat, že ona hájí zájmy seniorů, rodin s dětmi, zaměstnanců, zkrátka skupin převážně nízkopříjmových, kdežto ANO kope za byznysmeny a lépe situované, čehož je důkazem daňový balíček schválený loni jak babišovci, tak občanskými demokraty. Spatřuje v tom vedle profesionálnějšího krocení infekce poslední šanci, jak si před voliči zachránit krk a neskončit po volbách mimo sněmovnu.

Čtěte také

Proto také sociální demokraté nestojí o konec koaličního kabinetu a dávají přednost viditelným soubojům na jeho půdě. Stejně jako Babišovi i jim dochází, že výměna vlády půl roku před volbami by byla dokladem její neúspěšnosti. Z téhož důvodu patrně budou dál stát i za svými ministry.

Premiér Babiš a prezident Zeman jdou po krku šéfa diplomacie Tomáše Petříčka. Coby uchazeč o křeslo předsedy ČSSD pije krev i Hamáčkovi, zvlášť když opakuje, že pro příště si strana musí spolupráci s ANO zatrhnout. Hamáček už Petříčkovi vzkázal, ať zváží, jestli vůbec stojí o místo ve vládě s babišovci, víc si ale proti němu netroufne, aby nepůsobil jako premiérův nohsled.

Lukáš Jelínek

Chce-li na podzim uspět ANO, musí vyrazit za voliči i do středopravicového prostoru a nespoléhat se jen na vytunelovaný elektorát ČSSD a KSČM. Sociální demokraté se naopak snaží vedle levicových stoupenců oslovit i kritiky ANO. Tomu budou odpovídat i bitvy sváděné v příštích měsících.

Odpovědnosti za potírání covidu se však žádná s koaličních stran zbavit nemůže. Už proto by spíš měly napravovat, co dosud zpackaly, než si navzájem klást další a další pasti.

Autor je politický analytik

Spustit audio