Luboš Palata: Proč pro Česko a celou EU bude dobré, když Orbán skončí. Ale šéfka parlamentu to psát nemá

12. leden 2022

Předsedkyně české sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) napsala na svém Facebooku příspěvek. K fotce bývalého českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a premiéra Maďarska Viktora Orbána u hraničního plotu napsala: „Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům.“

Pekarová Adamová pokračuje: „Rozložení politických sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás. Tamní opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán.“

Čtěte také

„Ten neváhá navazovat pochybné svazky se zeměmi, jako je Rusko a Čína, a to na úkor svých spojenců včetně nás. Pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu – stejně jako my. Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratické principy, nikoliv prospěch jejich premiérů.

Jen taková EU dokáže obstát ve světě, kde nedemokratické režimy čekají na každou příležitost, jak nás rozklížit, oslabit a následně zneužít,“ dodává předsedkyně české Poslanecké sněmovny.

Podpora jednomu politickému táboru před volbami

S drobnou výhradou popisu sjednocení maďarské opozice, ta se totiž sjednotila úplně celá, od bývalých komunistů až po bývalé ultrapravičáky, by to, co napsala Pekarová Adamová na svůj Facebook, mohl napsat a podepsat i novinář, který se situací Maďarska a jeho fungováním v Evropské unii dlouhé roky zabývá.

Čtěte také

Zvláště poté, co maďarský premiér Viktor Orbán podpořil kazašského prezidenta, který nařídil v minulých dnech střílet bez varování do demonstrantů a pozval si na pomoc ruské intervenční jednotky.

Jenže mezi novinářem a Markétou Pekarovou Adamovou je jeden zásadní rozdíl. Jde totiž o ústavní činitelku, předsedkyni české Poslanecké sněmovny. A i když má ve svých vývodech v mnoha ohledech naprostou pravdu a lze s ní souhlasit, je k tomu zároveň třeba dodat, že vyjadřovat tak jednoznačnou podporu jednomu z politických táborů nedlouho před volbami a ještě v téměř sousední zemi Česka není tak úplně na místě.

Luboš Palata

Ano, v táboře nedemokratů, Milošem Zemanem počínaje a samotným Viktorem Orbánem nekonče, se tak často děje. Vzpomeňme například podporu zvolení amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Ale současné politické reprezentaci dali lidé hlas i proto, že chtěla být jiná.

Ano, v zájmu České republiky a dobrého fungování Evropské unie je, aby stále méně demokratický a stále více autoritářský vládce Maďarska skončil. Ale tím, že si to bude dávat předsedkyně sněmovny na Facebook, tomu opravdu, ale opravdu nepomůžeme.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio