Lída Rakušanová: Sudetoněmecký balzám na duši

24. květen 2024

Do Putina se vtělil Hitler a mění Ukrajinu ve spálenou zem. Světem se valí vlna antisemitismu jako by nikdy neexistoval holocaust. Severokorejský despota Kim Čong-un se utrhl ze řetězu. Peking se paktuje s Moskvou. A dokonce i v Nové Kaledonii, osamělém souostroví uprostřed Pacifiku, umírají lidé při nepokojích, živených z šestnáct a půl tisíce kilometrů vzdáleného Ázerbájdžánu.

Tak vypadá dnešní svět. V jeho souřadnicích byl letošní Sjezd sudetoněmeckého krajanského sdružení v Augsburgu balzámem na duši.

Čtěte také

Slyšet na pódiu bavorského premiéra Markuse Södera nadšeně mluvit o bavorsko-českém přátelství jako o „velkém bohatství“ a velvyslance Tomáše Kafku vyřizovat pozdrav českého prezidenta, který je „velmi potěšen směrem a dynamikou“ vývoje vzájemných vztahů, vzbuzovalo v tom okamžiku nutkání si zhluboka oddechnout. Otázka je, zda právem.

Podle Tomáše Kafky jsou sice doby, „kdy se na tradiční svatodušní setkání sudetských Němců pohlíželo v Česku se značnými obavami“ už minulostí, ale faktem je, že tyto „doby“ trvaly po listopadu 1989 víc než 20 let. A to nejpozději od roku 2015 nikoli vinou Sudetoněmeckého krajanského sdružení, nýbrž výhradně jen českých politiků.

Smír i z české strany?

Zatímco sudetští Němci vypustili v roce 2015 ze svých stanov pasáže o „znovunabytí domova“ a tím se vzdali i nároků na majetek, zkonfiskovaný po roce 1945, nemají čeští politici dodnes kuráž ani na to, aby zrušili Benešovy dekrety, založené na kolektivní vině, která je v demokracii naprosto nepřípustná.

Čtěte také

Kromě toho, že dělají Česku v demokratickém světě ostudu, poskytují populistům prostor k bezostyšné manipulaci s voliči. Dekrety jsou sice oficiálně prohlašovány za „vyhaslé“, ale dokud se z nich dají vykřesat jiskry strachu z tradičního nepřítele, není evidentně šance, že by se jich zdejší politici – s čestnou výjimkou lidovců – někdy vzdali. Je to pro ně ideální příležitost předvést se v roli bojovníků za údajné „národní zájmy“.

Je to hra s ohněm. Na sudetoněmeckém sjezdu varoval mluvčí krajanského sdružení Bernd Posselt před nacionalismem, který je na vzestupu a hrozí zničit Evropu. Dodejme, že imunní proti němu není ani Česko.

Lída Rakušanová

Na rozdíl od Bavorska, kde jsou dnes sudetští Němci díky osvícenému vedení Sudetoněmeckého krajanského sdružení v čele s Berndem Posseltem naprosto spolehlivým tmelem dobrého sousedství s Českou republikou, je situace u nás mnohem labilnější.

Dokud současná vláda nevydá směrem k české veřejnosti jasný signál o česko-sudetoněmeckém smíru i z české strany, ať už zrušením dekretů nebo třeba nabídkou příštího sjezdu na domácí půdě, mohou zbýt za dva roky z onoho „velkého bohatství“ vzájemných vztahů, o kterém mluvil Markus Söder, v politické rovině jenom trosky.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio