Lída Rakušanová: Obranné závazky jako kšeft

8. březen 2019

Bylo to ještě v atmosféře revolučního nadšení po pádu železné opony, kdy se prezident Václav Havel a ministr zahraničí Jiří Dienstbier vrátili z Moskvy.

Na ruzyňském letišti rozjařeně ukazovali novinářům insignie Varšavského paktu se slovy, že ho v Kremlu právě rozpustili.

Ondřej Konrád: Život je Bílý dům

Bílý dům

„Kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“ řekl nedávno český prezident a myslet tím sebe a Donalda Trumpa.

Příslušný protokol, kterým byl tento svazek armád východního bloku pod sovětským velením, nechvalně proslulý převálcováním Pražského jara v roce 1968, rozpuštěn i oficiálně, pak podepsali zástupci vlád šesti jeho členů 1. července 1991 v Černínském paláci. Havel a Dienstbier se přitom netajili přesvědčením, že důvod k existenci přestala mít tím pádem i Severoatlantická aliance.

Vystřízlivění přišlo záhy. A český prezident se stal v následujících letech jedním z hlavních zastánců rozšíření aliance o postkomunistické státy.

Česká republika do ní vstoupila před 20 lety hned v prvním sledu. A časem si její vojáci vydobyli respekt i v zahraničním misích, kde si vedou podstatně líp než poslanci, kteří je tam vysílají a snaží se za to vyhandlovat politické ústupky. V čemž toho času obzvlášť vyniká KSČM.

Bezpečnost západního světa

Jindřich Šídlo: Babiš jede do Bílého domu. Jako Špidla, Nečas nebo Topolánek

Jindřich Šídlo

Vladimír Špidla neprožíval v létě roku 2003 zrovna klidné časy.

Česká profesionální armáda se už dávno zbavila i pozůstatků komunistické minulosti, kdy důstojníci „zajišťovali předepsaný počet střeleckého výcviku“, místo aby naučili vojáky střílet.

Jen jedna věc se za posledních 20 let nezměnila: ČR chronicky neplní své závazky co do výdajů na společnou obranu. Slíbených dvou procent HDP nedosahuje ani v době, kdy se jí hospodářsky vede jak nikdy.

Tohle mohl Andrej Babiš při své návštěvě v Bílém domě těžko vysvětlit. Zvlášť teď, kdy je americkým prezidentem Donald Trump, který dává jasně najevo, že když mluví o nutnosti zvýšit obranyschopnost aliance, má ve skutečnosti na mysli vývoz amerických zbraní do Evropy.

Lukáš Kovanda: Babiš v Americe Trumpa potěší. Hned třikrát

Premiér Andrej Babiš ve Washingtonu, vpravo český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček

Premiér Babiš je ve Spojených státech a prezidentu Trumpovi nese samé potěšující noviny.

A když se staví proti dokončení plynovodu z Ruska do Německa, nejde mu ani tak o strategické zájmy západního světa, jako o odstranění konkurence chystaným americkým dodávkám zkapalněného plynu na evropský trh. To vše zcela v duchu jeho volebního hesla „Amerika first“.

Pomiňme, že argumentům tohoto druhu Andrej Babiš nepochybně dobře rozumí. Je konec konců se svým záměrem fúze České republiky a Agrofertu přinejmenším teoreticky s Donaldem Trumpem na jedné vlně. Takže lze předpokládat, že si své zájmy uhájil.

Lída Rakušanová

Porážku ale v každém případě utrpěla kolektivní bezpečnost západního světa. Její zájem věru není při premiérově návštěvě Washingtonu na pořadu dne. K 20. výročí vstupu ČR do Severoatlantické aliance je to smutná bilance.

Spustit audio