Libor Dvořák: Spolek politických vyděděnců

22. červen 2024

Podívejme se nejdřív na historický kontext vzájemných vztahů obou zemí. Vládu kimovské dynastie v Severní Koreji po rozdělení původně jednoho státu nastolil v roce 1945 po porážce Japonců Stalin. Zakladatel zmíněné dynastie a děd současného vládce země Kim Ir Sen byl vůči svému mocnému protektorovi loajální, ale po Stalinově smrti se vztahy dvou komunistických zemí pokazily a už se nikdy úplně nenapravily.

Když se v postsovětském Rusku k moci dostal Putin, hned v roce 2000 sice KLDR navštívil, ale od té doby vždy daleko více sázel na vztahy s Čínou, Japonskem a Jižní Koreou. Začátek plnoformátové války Ruska s Ukrajinou ale věci zásadně změnil: Jižní Korea zavedla vůči Rusku sankce a navíc dodala dělostřeleckou munici ukrajinské armádě.

Čtěte také

Zřetelně nejdůležitějším výsledkem Putinovy návštěvy v Pchjongjangu se tak stala „za desetiletí nejcelistvější partnerská smlouva“ mezi dvěma státy, obsahující i bod o vzájemné pomoci v případě vnějšího napadení kterékoli ze smluvních stran. Ostatně takové přepadení se věru předpokládat nedá.

Text smlouvy ovšem zveřejněn přirozeně nebyl, takže můžeme jen spekulovat. Kim Čong Un nicméně Rusko v jeho válce s Ukrajinou rezolutně podpořil, což nám skýtá možnost zmíněnou dohodu interpretovat jako právní rámec pro již fungující spolupráci ve vojenské oblasti mezi oběma zeměmi.

Sbližování autoritářských režimů

A co výsledek Putinovy východoasijské cesty v její vietnamské části? Tam sice byly uzavřeny podobné dohody jako v Pchjongjangu a Putin na dalším rozšíření vzájemné vojenské spolupráce na závěrečné tiskovce sdělil, že Moskva by mohla „snížit práh pro nasazení jaderných zbraní“.

Čtěte také

Dosah rozhovorů ruského prezidenta v Hanoji zdaleka není tak osudový jako jeho pakt s Kimem. Právě proto generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tuto středu na panelové diskusi v kanadské Ottavě konstatoval, že vojenská aliance Ruska a Severní Koreje demonstruje sílící sbližování autoritářských režimů, a zdůraznil důležitost zformování „jednolité demokratické fronty“.

Libor Dvořák

Závěr je prostý: Putin s Kim Čong Unem demonstrovali nový svazek dvou světových politických vyděděnců, jimž nezbývá nic jiného, než opřít se jeden o druhého. Demokratickému euroamerickému světu zase tím pádem nezbývá nic jiného, než nemávnout nad tímto vyděděnectvím rukou a brát komplot dvou vskutku odiózních figur globální politiky smrtelně vážně.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio