Lékař olympioniků Voráček: Očkování bylo pouze dobrovolné

23. červenec 2021
Výrok týdne

„Nedošlo k porušení žádných předpokladů pro účast na olympijských hrách v Tokiu, očkování bylo zadané jako dobrovolné,” bránil se lékař Vlastimil Voráček, který byl z českého speciálu vypraveného na olympijské hry jako první pozitivní na covid-19.

Voráček se hájil řádným otestováním před odletem, takže tak měl splnit požadavky olympijských organizátorů. V jeho vyjádření je také informace o tom, proč se ani jako zdravotník zatím nenechal naočkovat.

Mám pozitivní přístup k očkování, leda že to očkování je, a proběhlo řádně testovacím procesem (u mRNA vakcín cca 10 let) a má plnohodnotnou registraci (viz příbalový leták Pfizeru). Z hlediska všech okolností a nejasností, které kolem covidového onemocnění stále ještě kolují a všechny státy, politici i odborné společnosti v tom plavou už 18 měsíců, vidím zde v izolaci převážně pozitivně testované plnoočkované rádobyúčastníky her z celého světa. Jednoznačně odmítám unáhlené předdefinované úsudky ohledně hodnocení pozitivních testů v českém týmu.
Vlastimil Voráček

Ptáme se

Podle šéfa agentury Sport Invest Davida Trávníčka v letadle, které přepravovalo sportovce a doprovod na olympiádu, chyběl nějaký styčný důstojník, který by striktně vyžadoval protiepidemická pravidla. Jak náročné je pro jakéhokoli jedince rozhodnutí, že si respirátor ponechá, presto že je sám? 

Čtěte také

Spolu se stoupajícím počtem covid pozitivních sportovců se strhla vlna kritiky ze strany veřejnosti směrem k lékaři, který byl pozitivní jako první. Je to běžný postoj veřejnosti, nebo převládají emoce?

Říká se, že i negativní reklama je reklama. Platí to i v tomto případě, tedy že je dobře, že se téma očkování udržuje stále mezi hlavními tématy dne?

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Analyzují marketingový specialista, který spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví na očkovací kampani Daniel Köppl a Tibor Břečka, psychoterapeut a krizový intervent z Katedry zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva Fakulty biomedicínského inženýrství ČVÚT Praha.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související