Le Monde: Velká Británie i po brexitu zůstane částečně závislá na Unii

12. červenec 2018

Některé odchody mohou znamenat konec příběhu, jiné začátek nového. Dvojitá demise britských ministrů, a to během necelých čtyřiadvaceti hodin, by mohla spadat do druhé kategorie, uvádí ve svém redakčním komentáři francouzský deník Le Monde.

Dnes již bývalí ministři Boris Johnson a David Davis svorně tvrdí, že jen vyvodili důsledky z obratu, který učinila Theresa Mayová směrem k měkčí variantě brexitu. Nesouhlasí se zachováním příliš úzkých vztahů s Evropskou unií.

Čtěte takéÚzké vazby a volný pohyb zboží. Británie zveřejnila plán pro další vyjednávání o odchodu z EU

Nejsou to přitom zdaleka první neshody, které musí premiérka Mayová řešit uvnitř vlastního tábora. Jen během posledních osmi měsíců opustilo její vládu z různých důvodů jedenáct ministrů. Zároveň se však zdá, že po měsících dvojznačných vyjádření a kompromisů se po odchodu obou ministrů situace nakonec vyjasnila, píše Le Monde.

Na jedné straně zůstali zastánci prozatím značně nejasného projektu globální Velké Británie, kteří prosazují model volného obchodu otevřeného do všech stran. Cosi jako anglický Singapur, který by provozoval sociální, daňový a ekologický dumping.

Na straně druhé stojí zastánci rozchodu, který britská premiérka označila za „odpovědný a spolehlivý“, a který dnes podporuje. Vymezila se tak vůči snahám o zavedení protekcionismu a vyšla vstříc většině britských voličů, kteří si přejí žít v zemi, která zůstane ekonomicky pevně připoutaná ke kontinentu, uvádí Le Monde.

Mayová nemá vyhráno

Tím, že za sebou oba ministři práskli dveřmi, se jim v podstatě podařilo rozetnout gordický uzel. Jejich tvrdá varianta brexitu, kterou Theresa Mayová nějakou dobu podporovala, podle všeho začíná pokulhávat. Tváří v tvář ekonomické realitě nakonec Mayová dala na varování podnikatelských kruhů a zvolila pragmatickou cestu zachování co nejužších vztahů s Evropskou unií, uvádí deník Le Monde.

New York Times: Odchod Borise Johnsona je pro premiérku Mayovou vysvobozením

Boris Johnson

Odchod Borise Johnsona z funkce ministra zahraničí by mohl britské premiérce Therese Mayové ulehčit vyjednávání s Evropskou unií o podmínkách odchodu země z evropského integračního projektu.

Ale britská premiérka ještě zdaleka nemá vyhráno. Především neustále hrozí, že jí parlament vyjádří nedůvěru. Podobné dobrodružství by si ale britští konzervativci museli dvakrát rozmyslet. V současné chvíli totiž neexistuje většina podporující „tvrdý“ brexit. A vášně nejzapálenějších konzervativců také mírní představa, že by se k moci mohl dostat opoziční lídr, krajně levicový Jeremy Corbyn.

Tereze Mayové teď podle Le Mondu zbývá dokázat to nejtěžší: přesvědčit Brusel, aby Spojenému království zajistil privilegovaný přístup na vnitřní trh Evropské unie. To však bude těžké, protože sedmadvacítka vystupuje tvrdě proti myšlence Evropy, která by plně nesdílela svobodný pohyb osob, majetku, služeb a kapitálu.

Vyložte karty na stůl, vzkazují unijní lídři Británii. Tamní vláda je ohledně brexitu rozpolcená

Theresa Mayová

Bruselskému summitu Evropské unie minulý týden dominovala jiná témata, přesto se dostalo i na stav vyjednávání o brexitu. Evropští lídři varovali Theresu Mayovou, že riskuje podobu odluky, která bude pro Británii chaotická a ničivá. Premiérka ale prý stále může prolomit patovou situaci, pokud přijde s realistickými návrhy.

Třebaže snaha premiérky Mayové zajistit Británii privilegované postavení bude s největší pravděpodobností odmítnuta, sedmadvacítka s odpovědí nespěchá. Evropská komise, která řídí debatu s Londýnem, prozatím zachovává maximální diskrétnost. Bojí se, aby ještě více neoslabila vládu, která je pro ní poslední léta jediným partnerem k rozhovoru.

A nikdo si v tuto chvíli netroufne komentovat ani chaos v britské politice, aby náhodou nepřilil oleje do ohně. „Budeme v dobré víře dále jednat s premiérkou Mayovou a britskými vyjednavači,“ cituje Le Monde neutrální pozici mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase.

Kurz chce více času

Politická krize v Británii není pro Evropany zas až tak velkým překvapením. Výbuch uvnitř konzervativní strany hluboce rozdělené tvrdým vyjednáváním o brexitu se čekal ze dne na den. Sedmadvacítka dávala jasně najevo, že bude trvat na integritě svého vnitřního trhu a nepřistoupí na „pevnou“ hranici s Irskem a v podstatě tak nenechávala Londýnu prostor k manévrování.

Británii pravděpodobně nezbyde než přistoupit na částečnou závislost na Bruselu, alespoň v oblasti obchodní politiky a práva. A nejspíše tak bude muset uznávat rozhodnutí Evropského soudního dvora.

Zároveň s britskými zmatky ale v Evropě stoupá i obava z toho, že se dohodu do stanoveného dne – tedy do ranních hodin 30. března 2019 – nepodaří uzavřít. Rakouský kancléř Sebastian Kurz dokonce přišel s návrhem prodloužit dvouletou lhůtu stanovenou pro smířlivý rozchod.

Návrh Evropskou komisi překvapil, ale ze stolu ho úplně nesmetla. Jeho přijetí by ovšem muselo být jednohlasné a podle zdrojů z Evropské komise by Británie na uzavření vyjednávání získala navíc maximálně půl roku, uzavírá na svých stránkách francouzský deník Le Monde.        

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související